U trendu

Odbornici sutra o poslovanju preduzeća, ambroziji. . .

BEOGRAD – Sednica Skupštine grada Beograda biće održana sutra, a pred odbornicima će se naći odluka o pristupanju srpske prestonice projektu „Tri plus“, čime će porodice koje imaju troje i više dece imati dodatne pogodnosti u kupovini u mnogim trgovinskim lancima i maloprodajnim objektima, plan za suzbijanje ambrozije tokom 2020. godine, kao i plan dodele poljoprivrednog zemljišta.

Na dnevnom redu biće i programi poslovanja svih javnih preduzeća na teritoriji grada, rekao je za Tanjug zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao da je odlukom o gradskom budžetu za 2020. godinu planirana dobit od 5,6 milijardi u tim preduzećima.

Naveo je da je to velika razlika u odnosu na vreme od pre šest godina kada su, dodao je, sva javna preduzeća u Beogradu pravila gubitak.

Pred odbornicima će se, naveo je, naći i odluka koja će omogućiti rešavanje problema kada je reč o kol servisima javnih komunalnih preduzeća pošto, dodao je, građani često ne mogu da dobiju informacije jer ne znaju gde treba da zovu.

„Tokom naredne godine na osnovu ove odluke imaćemo jedan jedinstveni broj za svaki kol servis bez obzira da li je problem u toplanama, vodovodu… taj kol servis biće potpuno centralizovan. Imaćemo kontrolu nad time šta građani prijavljuju i da li je reagovano tako da će oni koji ne reaguju odmah biće pozvani na odgovornost jer građani treba da dobiju informacije o onome što se radi“, rekao je Vesić.

Posebno je, kaže, ponosan što će na dnevnom redu biti i odluka o pristupanju Beograda projektu „Tri plus“, koji već postoji u Srbiji.

Taj projekat, pojasnio je, znači da će porodice koje imaju troje i više dece uživati dodatne pogodnosti u kupovini u mnogim trgovinskim lancima i maloprodajnim objektima.

Vesić je naveo da će biti izmenjene odluke iz oblasti socijalne zaštite kako bi mladi bez roditelja, koji su staratelji svojoj braći i sestrama, dobili od Grada stanove na korišćenje koji će za to biti pirlagođeni.

Na dnevnom redu sednice, naveo je zamenik gradonačelnika, biće i plan detaljne regulacije privredne zone Surčin.

„Usvajanje tog plana znači da ćemo ubuduće imati gde da dovedemo investitore u Surčin. To radimo i sa drugim opštinama jer je naš cilj da svaka prigradska opština ima barem po jednu investiciju u naredne dve godine“, rekao je Vesić.

Naveo je da će na dnevnom redu biti i plan dodele poljoprivrednog zemljišta i podsetio da je Grad Beograd, izmenama Zakona o glavnom gradu, preuzeo kompletnu nadležnost nad poljoprivrednim zemljištem.

„Mi ćemo od prvog januara formirati svoju Poljoprivrednu inspekciju. U dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede, dobili smo saglasnost da izdajemo poljoprivredno zemljište i za period do deset godina… naša inspekcija će kontrolisati korišćenje poljoprivrednog zemljišta i sav novac koji prikupimo od iznajmljivanja tog zemljišta koristićemo za službu poljočuvara, za protivgradne rakete“, pojasnio je Vesić.

Naveo je da su u gradskom budžetu za 2020. godinu povećani podsticaji za poljoprivredu i da iznose oko 250 miliona dinara, dok su, dodao je, 2013. godine ti podsticaji bili dvadesetak miliona dinara.

Pred odbornicima će se naći i izmena i dopuna Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, izmena Odluke o lokalnim komunalnim taksama, kao i odluka o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih izvornih i ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu Privrednog društva „Simpo“ a.d. Vranje.

Odbornici će raspravljati i o izmeni i dopuni Odluke o finansiranju troškova četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje, kao i Predlogu odluke o usvajanju lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika, po osnovu sporazuma o readmisiji, koji borave na teritoriji Beograda za period od 2020. do 2024. godine.

Odlučivaće se i o predlozima nekoliko planova detaljne regulacije i predlozima odluka o izradi i dopunama detaljne regulacije od značaja za razvoj grada.

Po skraćenom postupku, odbornici će odlučivati o razrešenju i imenovanju direktora i v. d. direktora i imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u pojedinim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd, kao i o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u jednom broju beogradskih osnovnih i srednjih škola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.