Telenor fondacija: Novi portal i android aplikacija za pomoć invalidima

Centar za unapredjenje društva, uz podršku Telenor fondacije, razvio je internet portal i Android aplikaciju dostupnibeograd.rs, koji, kako se ističe, predstavljaju lako preglednu bazu podataka o pristupačnosti objekata osobama sa invaliditetom, čime će njihovo kretanje i svakodnevno snalaženje u Beogradu biti olakšano, objavila je danas Telenor fondacija.
Portal i android aplikacija razvijeni su u okviru projekta „Korak ka dostupnom Beogradu“, a trenutno je uneto više od 250 lokacija, a uz svaku od njih, osnovni podaci o objektu, opis, ocena pristupačnosti, kao i saveti za svaki objekat i javnu površinu u sistemu.
Kako je istaknuto, Dostupnibeograd.rs daje mogućnost kreiranja putanje od lokacije na kojoj se korisnik nalazi do željenog objekta.
Precizirano je da nakon registracije, korisnici mogu da daju ocenu lokacije ili objekta, ostave komentar. Postoji mogućnost da i sami unesu objekat i osnovne informacije o pristupačnosti, ali administratori nakon toga proveravaju te tvrdnje i u zavisnosti od tačnosti informacija, unose lokaciju u sistem.
Iz Telenor fondacije podsećaju da u Srbiji, prema nezvaničnim procenama, živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom, a najčešći problemi sa kojima se suočavaju su nedovoljno pristupačni poslovni prostori, ulazi, toaleti, prostorije – generalno, većina okruženja u kojima svakodnevno borave. 
Zbog toga Telenor fondacija, kako je istaknuto, želi da pomogne u prevazilaženju društvenih izazova i dodatno podiže svest o potrebi daljeg razvoja infrastrukturnih rešenja u gradu, kako bi se smanjila nejednakost i omogućila inkluzija osoba sa invaliditetom.
Rešenje dostupnibeograd.rs biće predstavljeno na ovogodišnjem Sajmu turizma, koji će biti održan na Beogradskom sajmu, od 22. do 25. februara 2018.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com