Trka dobrote 14. aprila, prvi put u okviru Bgd maratona

BEOGRAD – U okviru 32.Beogradskog maratona, koji će biti održan 14.aprila, ove godine prvi put se organizuje Trka dobrote sa ciljem da se promovišu filantropske ideje u društvu i obezbedi pomoć bolesnima i socijalno ugroženim kategorijama društva.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ukazao je na značaj Beogradskog kao promocije sporta i zdravog života i manifestacije koja Beograđanima šalje poruku da treba da se bave fizičkom aktivnošću.

„Prva poruka koju maraton šalje jeste da su zdrav život i zdrave navike važne za sve nas i da je to jedna od stvari koja direktno utiče na kvalitet života Beograđana“, rekao je Radojičić na današnjoj konferenciji za novinare.

Istakao je da je Beogradski maraton i dugogodišnji brend srpske prestonice koji je stavlja na mapu svetskih metropola, kao i da taj događaj istovremeno predstavlja promociju dobročinstva.

„Beograđani i srpski narod su oduvek imali potrebu za dobročinstvom koju treba da artikulišemo na pravi način, a Savet za filantropiju, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, daje doprinos da to unapredimo, posebno tamo gde postoje nejasne zakonske regulative, kako bi oni koji žele da pomognu pronašli pravi način da to učine“, kazao je gradonačelnik.

Pozvao je Beograđane da u što većem broju učestvuju na Maratonu, ali u dobročinstvu kako bi se, kako je naveo, obezbedilo što više sredstava za one kojima je pomoć potrebna.

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić naglasio je da je Beogradski maraton u poslednjih 25 godina platforma za dobročinstvo i podsetio da je ta manifestacije prošle godine u Atini nagrađena najvećim svetskim priznanjem u oblasti dobročinstva „AIMS Social Awards“.

„Vrlo smo ponosni na tu nagradu koja pokazuje kakav je bio naš odnos prema društvu i zajednici, a što, s druge strane, pokazuje da je uspešnost trkačkog pokreta u tome što objedinjuje veliki broj ljudi“, kazao je Nikolić.

Istakao je da se ove godine prvi put na sistematski način organizuje Trka dobrote po uzoru na svetske manifestacije kao što je, kako kaže, Londonski maraton.

„To znači da ne samo učesnici Beogradskog maratona, već i oni koji neće trčati 14.aprila, mogu da se pridruže ovoj humanitarnoj akciji preko platforme „donacije.rs“ i doniraju sredstva“, rekao je Nikolić.

Zahvalio je na podršći Gradu Beogradu i gradonačelniku Radojičiću u organizaciji Beogradskog maratona koji će ove godine, kako se očekuje, okupiti rekordnih 27-28.000 hiljada učesnika.

Direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj (USAID) Laura Pavlović Trku dobrote vidi kao izuzetnu priliku za učešće kroz trčanje i davanje zajedno sa hiljadama učesnika maratona.

Pavlović je istakla da je ponosna što će USAID podržati ovogodišnju Trku dobrote i brojne različite ciljeve zbog kojih će ljudi trčati.

„Posebno zahvaljujemo premijerki Ani Brnabić i Gradu Beogradu na podršci ovom događaju. USAID će u naredne tri godine kroz svoje projekte raditi na unapređenju ukupnog okvira za davanje u Srbiji kako bi ovakvih događajaj bilo više i kako bi građani, organizacije i firme mogli više da se uključe u rešavanje pitanja svoje lokalne zajednice“, navela je Pavlović.

Kako je rekla, USAID je podržao ponovno pokretanje platforme donacije.rs koja je, prema njenoj oceni, omogućila transparentniji, efikasniji i lakši način prikupljanja sredstava preko interneta.

„Beogradski maraton i Trka dobrote biće prilika da se ovaj divan grad vidi na najbolji način, ali i prilika za sve nas da podržimo one inicijative koje će Beograd i srbiju učiniti boljim mestom za život“, poručila je Pavlović.

Učesnici trke i ostali zainteresovani građani imaju priliku da, između ostalog, doniraju sredstva za prostorije namenjene obolelima od plućne hipertenzije, za obezbeđivanje 250.000 obroka mesečno za socijalno ugrožene građane prestonice, za nabavku profesionalnih kolica za maraton za osobe sa invaliditetom…

Trku doborte organizuju Beogradski maraton, Grad Beograd, Projekat za unapređenje okvira za davanje uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Srpskog filantropskog foruma javnosti.

Događaj je deo Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac.

Ostali članovi koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com