BiH: Izlivanje reka kod Kaknja, Visokog i u kantonu Sarajevo

SARAJEVO – Reka Bosna kod Kaknja i Visokog i reka Fojnica izlile su se noćas iz svog korita na nekoliko lokacija, zbog čega su angažovane sve raspoložive snage na postavljanju nasipa i saniranju štete.

U večernjim satima došlo je do izlivanja reke u mestu Čekrekčije kod Visokog zbog čega je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Visoko – Sarajevo, a gradonačelnik Mirza Ganić je potvrdio da su reke Bosna i Fojnica napravile štetu na tom području, prenosi portal Kliks.ba.

Ekipe civilne zaštite i vatrogasne jedinice ceo dan i proteklu noć su na terenu, a s njima je tokom popodnevnih i večernjih sati bio i gradonačelnik Mirza Ganić sa saradnicima.

Oni su obišli najugroženije delove grada Visoko i preduzeli najnužnije mere kako bi se smanjile na minimum posledice porasta vodostaja reka, pre svega Bosne.

Zbog obilnih kiša i izlivanja reka mnogi građani su proveli besanu noć i u drugim delovima Bosne i Hercegovine, preneli su mediji u BiH, navodeći da je posebno dramatično u Kantonu Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Najpogođenije naselje Kantona Sarajevo je Rajlovac ali teško je i na Ilidži, Palama, Istočnom Sarajevu, a dramatično je i u Jablanici i Konjicu.

Vodostaj Miljacke kod mosta Ćumurija u Sarajevu jutros u sedam sati iznosio je 208 centimetara i postoji bojazan da bi se reka mogla izliti iz korita u pojedinim delovima Sarajeva ukoliko kiša nastavi da pada, a prema prognozama meteorologa padavine će potrajati do nedelje.

Velika količina vode iz reka Željeznica i Tilava izlila se u dvorišta u naseljima Otes, Vlakovo, Butmir, Donji Kotorac i drugim mestima kantona Sarajevo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com