Bivši nemački kancelar Helmut Kol sahranjen danas u Špajeru

Lideri Evropske unije (EU) i Nemci danas su se oprostili od bivšeg kancelara i ujedinitelja Nemačke Helmuta Kola koji je sahranjen u Špajeru na jugoistoku zemlje, iako je komemoraciju i sahranu obeležilo odsustvo Kolovih sinova i unuka zbog porodičnih nesuglasica.

Kol (87), koji je preminuo 16. juna u svom domu u Ludvigshafenu, bio je tvorac ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990. godine i najduže na vlasti posle Drugog svetskog rata (1982-1998).

Bivši nemački kancelar je bio zagovornik širenja Evropske unije i s francuskim predsednikom Fransoa Miteranom bio je glavni arhitekta Mastrihtskog ugovora EU i uvodjenja zajedničke evropske valute – evra.

Pre sahrane u Špajeru, u sedištu Evropskog parlamenta održana je komemoracija kojoj je prisustvovalo nekoliko evropskih i svetskih zvaničnika, medju kojima nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron i bivši američki predsednik Bil Klinton.

Kovčeg prekriven evropskom zastavom koji je unelo osam nemačkih vojnika, postavljen je na postolje u centru sale Evropskog parlamenta za tu ceremoniju, prvu takvu u istoriji Evropske unije.

Posle komemoracije u Strazburu, kovčeg je helikopterom prebačen u Špajer gde je Kol sahranjen. Prethodno je održan parastos u gradskoj katedrali posle čega je održan vojni omaž u centru grada kada su gradjani imali priliku da odaju poslednju poštu Kolu.

Komemoraciji i sahrani nisu prisustvovali Kolovi sinovi i njegovi unuci zbog nesuglasica sa maćehom, Kolovom drugom suprugom Maike Kol-Rihter.

Kolov najstariji sin, Valter, nedavno je osudio odluku Kolove supruge da bivši nemački kancelar bude sahranjen u Špajeru, a ne u porodičnoj grobnici u Ludvigshafenu. 

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com