Džihadisti u sve težem položaju u Raki i Mosulu

 Sirijski borci koje podržava SAD su vazdušnim napadima probili linije odbrane džihadista Islamske države u srcu njihove „prestonice“ Rake, što je veliki uspeh u bici za taj sirijski grad.

Istovremeno, u Iraku vladine snage uz pomoć Amerikanaca pokušavaju da izbace džihadiste iz poslednjeg džepa pod njihovom kontrolom u Mosulu, gde ovi sve češće pribegavaju samoubilačkim napadima.

Ofanzive na ta dva grada koje je Islamska država zauzela 2014. godine, traju više meseci.

Kurdske Sirijske demokratske snage (FDS) su zauzele nekoliko četvrti Rake otkako su 6. juna ušle u taj grad. Za njihovo napredovanje uprkos žestokom otporu je ključna podrška iz vazduha koalicije pod vodjstvom SAD.

Bombardovanjem su u zidinama Starog grada napravljene rupe kroz koje su borci na terenu ušli u taj deo Rake, saopštila je danas američka komanda za Bliski istok.

Ti udari su „zaštitili živote FDS i civila“ i „sačuvali integritet najvećeg dela zidina“ koji potiču iz osmog veka i dugački su 2.500 metara.

„Naše snage su probile sistem odbrane Islamske države u Raki. Islamska država je propala“, rekao je portparol kurdskih Jedinica za zaštitu naroda Nuri Mahmud i optužio džihadiste da koriste civile kao živi štit.

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava, „borbe se vode na četiri tačke Starog grada, gde se FDS suočava sa gustom naseljenošću i bombama Islamske države“.

„Prava bitka je počela danas. Najveći izazov za FDS je otvaranje bezbednih koridora za evakuaciju civila“, rekao je direktor te organizacije Rami Abdel Rahman.
 
Prema procenama, u Raki je ostalo oko 100.000 civila i oko 2.500 džihadista.

Gubitak Rake neće značiti kraj za Islamsku državu u Siriji jer ta grupa i dalje kontroliše delove provincije Raka, najveći deo susedne provincije Deir Ezor, kao i područja u provincijama Homs, Hama i Hasake.

Slična situacija je i u Iraku.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com