EU razmatra nove sankcije Severnoj Koreji zbog raketne probe

Evropska unija razmatra uvodjenje novih sankcija Severnoj Koreji posle današnjeg novog ispaljivanja balističke rakete, rekla je portparolka Unije Maja Kocijančić.

EU će „pripremiti odgovarajući odgovor… uključujući moguće restriktivne mere“, odnosno sankcije, rekla je u saopštenju Kocijančić, portparolka diplomatske službe EU.

Portparolka unije pozvala je Pjongjang da prekine sa svakim lansiranjem raketa i da „jednom zauvek odustane od svog programa balističkih raketa na potpun, proverljiv i nepovratan način“.

Pjongjang je saopštio danas da je uspešno testirao interkontinentalnu raketu što bi predstavljalo znatan napredak u naporima te zemlje da postane sposobna da predstavlja nuklearnu pretnju za SAD.

Ovo lansiranje rakete predstavlja „flagrantno kršenje brojnih rezolucija Saveta bezbednosti UN“, rekla je portparolka EU i dodala da za sada nije provereno da li ta raketa zaista ima interkontinentalni domet.

Kako je navela, visoka predstavnica EU Federika Mogerini razgovaraće narednih dana sa ministrima spoljnih poslova medjunarodnih partnerskih zemalja o medjunarodnom odgovoru, uključujući mogućnost novih mera Saveta bezbednosti UN kako je tražio južnokorejski predsednik Mun Dae-in.

EU poziva Severnu Koreju da se uzdrži od svake akcije koja „može dodatno da poveća regionalne tenzije i u dobroj veri da se uključi u verodostojan dijalog sa medjunarodnom zajednicom s ciljem denuklearizacije Korejskog poluostrva“, navodi se u saopštenju portparolke EU.

Povezane vesti:

Severna Koreja ispalila raketu prema Japanu

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com