Evropa odaje počast Helmutu Kolu, pravom Evropljaninu

Više od 20 šefova država i vlada, jedan bivši kralj i više stotina zvaničnika prisustvuju današnjoj komemoraciji bivšem kancelaru Nemačke Helmutu Kolu u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Kovčeg prekriven evropskom zastavom koji je unelo osam nemačkih vojnika postavljen je na platformi u centru sale za ovu ceremoniju, prvu takvu organizovanu u istoriji Evropske unije.

Tri venca postavljena su ispred kovčega, jedan u bojama Nemačke, drugi u ime Evropske unije i treći u ime njegove supruge na kome piše „S ljubavlju, Majke“.

„Helmut Kol bio je pravi Evropljanin i prijatelj. Evropa mu duguje mnogo“, rekao je uoči ceremonije predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Kol je umro 16. juna u 88. godini. Bio je tvorac ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990. godine i čovek koji je posle Drugog svetskog rata najduže od svih bio na dužnosti kancelara (1982-1998).

Kol je bio zagovornik širenja Evrope na istok i s francuskim predsednikom Fransoa Miteranom bio je glavni arhitekta Mastrihtskog ugovora EU i uvodjenja zajedničke evropske valute – evra.

Kao istorijska figura konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU), smatra se osobom kojoj sadašnja kancelarka Angela Merkel duguje svoj uspon 1990-ih godina.

„Njegovo nasledje za Evropu je ogromno“, rekao je Junker i dodao da će na ceremoniji govoriti kao prijatelj a ne kao zvaničnik.

Prvi put se u istoriji Evropske unije orgaizovana je ceremonija odavanja počasti jednom od troje vodja koji su proglašeni počasnim gradjanima Evrope, rekao je Junker. Druga dvojica su Francuzi Žan Mone, koji je umro 1979. i Žak Delor, koji ima 91 godinu.

Mnogi lideri koji su saradjivali s Kolom, kao što su Žak Delor, Valeri Žiskar Desten, Žak Širak i Rus Mihail Gorbačov nisu mogli da dodju na ceremonij zbog zdravlja.

Ceremoniji prisustvuje 17 vodja EU, medju kojima i britanska premijerka Tereza Mej. Španiju predstavljaju bivši kralj Huan Karlos i bivši premijer Felipe Gonzales, a Italiju bivši predsednik Evropske komisije i bivši premijer romano Prodi. U ime Portugala došao je Žoze Manuel Barozo, bivši predsednik Evropske komisije i bivši premijer.

Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je s bivšim predsednikom Nikolom Sarkozijem.

Na ceremoniji će govoriti osam zvaničnika. Govoriće predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. Zatim će po želji njegove supruge tri govora održati bivši španski premijer Felipe Gonzales, bivši američki predsednik Bil Klinton i ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel održaće poslednja dva govora.

Posle komemoracije u Strazburu, kovčeg s telom Kola biće helikopterom prenet u Ludvigshafen, gde je živeo, a potom u Špajer, gde će biti sahranjen.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com