Francuska vlada: Makron ne želi da Tramp bude izolovan

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je američkog kolegu Donalda Trampa na državni praznik 14. jula, u želji da ga „vrati u krug“ i spreči da bude izolovan, izjavio je danas portparol francuske vlade Kristof Kastaner.

„Nije namera da Tramp bude istaknut (na paradi), već SAD koje su pre 100 godina došle da oslobode Francuku“, rekao je Kastaner za francusku televiziju El Se I (LCI) o Makronovom pozivu da američki predsedik prisustvuje tradicionalnoj vojnoj paradi na Dan pada Bastilje 14. jula koji se obeležava kao državni praznik u Francuskoj.

Kastaner je dodao da poseta ima pored istorijske i političku dimenziju, jer Makron ne želi da Tramp bude izolovan iako je američki predsednik doneo neke odluke koje su naišle na kritiku, kao što je ona o istupanju SAD iz medjunarodnog sporazuma o klimatskim promenama.

Makron nedavno je rekao da ne treba izolovati SAD i pored nesuglasica s Trampovom politikom.

Poslednji američki predsednik koji je prisustvovao paradi bio je Džordž Buš stariji 1989, u čast 200. godišnjice Francuske revolucije. Na poziv tadašnjeg predsednika Fransoa Miterana tu su bili i nemački kancelar Helmut Kol i britanska premijerka Margaret Tačer.

Pad Bastilje odigrao se 14. jula 1789. godine i predstavlja simbol Francuske revolucije. Dan zauzimanja Bastilje u Francuskoj se slavi kao državni praznik. 

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com