Hiljade ljudi na godišnjem protestnom maršu u Hongkongu

Godišnji protestni marš počeo je danas u Hongkongu samo nekoliko sati pošto je kineski predsednik Si Djinping završio svoju trodnevnu posetu tom gradu kada je upozorio da se suverenitet Pekinga ne dovodi u pitanje.

Hiljade demonstranata okupilo se na protestu koji je organizovala prodemokratska koalicija. Početno mesto okupljanja je bilo u centru Hongkonga u Viktorija parku.

Demonstranti su po jakoj vrućini šetali odredjenom marš rutom koju je policija za taj dogadjaj oslobodila od saobraćaja. Hiljade policajaca rasporedjeno je duž rute koja se završava kod sedišta vlade.

Demonstrati su mahali plakatama u kojima se osudjuju vodje Hongkonga i Pekinga i na kojima podržavaju razne stvari. Jedan demonstrant nosio je poster na kome je bio predsednik Si Djinping sa kapom sa natpisom „srušiti Komunističku partiju“ i „srušiti Si Djinpinga“.

Mnogi demonstranti nosili su slike uhapšenog kineskog dobitnika Nobelove nagrade za mir Liu Sjaobaoa.

Kineski predsednik napustio je danas Hongkong posle trodnevne posete tokom koje je prisustvovao 20. godišnjici kineskog peuzimanja uprave nad tim gradom od Velike Britanije, i polaganju zakletve nove šefice vlade grada Hongkonga Keri Lam.

Si je u svom govoru uputio upozorenje da će aktivnosti u Hongkongu koji se vide kao pretnje kineskom suverenitetu biti „apsolutno nedopustive“.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com