Ima napretka u pregovorima o Kipru, kažu UN

Ima napretka ka ponovnom ujedinjenju Kipra, objavile su UN u saopštenju posle niza sastanaka na najvišem nivou održanih od petka u Švajcarskoj, u Krans-Montani.

Bili su „veoma konstruktivni“ razgovori generalnog sekretara UN Antonia Gutereša i predsednika Nikosa Anastasijadisa i vodje kiparskih Turaka Mustafe Akinčija, rekao je Guterešov portparol.

Tokom svoje 24-časovne posete, šef UN koji se u subotu sastao s predstavnicima država-garanata nezavisnosti Kipra – Grčke, Turske i Velike Britanije čija je Kipar bio kolonija. Gutereš je razgovarao i s predstavnicima EU pošto je njena članica Republika Kipar koja zbog turske okupacije severa ima kontrolu samo nad svojim južnim delom teritorije, gde žive kiparski Grci.

„Ima uzajamnog razumevanja o jednom ‘paketu’ koji bi mogao da dovede do sveobuhvatnog rešenja“ kiparskog pitanja, teritorije podeljene pre više od 40 godina, rekao je Guterešov portparol.

Generalni sekretar UN je „veoma uključen“ u nastojanja da se „postigne sveobuhvatno rešenje za narod Kipra“, rekao je još portparol.

Pre ove serije sastanaka, Gutereš pozvao kiparske lidere da iskoriste „istorijsku priliku“ koja im se pruža na pregovorima u Švajcarskoj.

Ova nova runda razgovora počela je u sredu u velikom hotelu u Krans-Montani u prisustvu kiparskog predsednika i lidera kiparskih Turaka, i predstavnika država-garanta nezavisnosti te ostrvske države.

Po grčkom izvoru, očekuje se da se razgovori nastavi iduće sedmice.

Prethodni pregovori su bili januara u Švajcarskoj i uglavnom s završili neuspehom, pošto se strane nisu dogovorile o bezbednosti buduće države, što je predmet i ovonedeljnih pregovora, koji pogoršava tenzije između rivalskih kiparskih delegacija.

Kiparski Turci su 2004. godine na referendumu prihvatili rešenje koje je tokom mukotrpnih višemesečnih pregovora takodje u Švajcarskoj, pripremio tadašnji generalni sekretar UN Kofi Anan, dok su to rešenje tada odbacili kiparski Grci. Anana je to razgnevilo, i UN su se u kiparskim pregovorima tek sada ponovo angažovale na najvišem nivou.

Kipar koji ima milion stanovnika, podeljen je turskom vojno okupacijom severa 1974. godine, a pre toga i „Zelenom linijom“ koju su zbog medjunacionalnih sukoba UN na Kipru postavile još 1964. i održavaju je do danas.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com