Italija: Jevrejska zajednica ne prihvata izvinjenje

RIM – Zajednica jevrejskih opština u Italiji nije prihvatila izvinjenje praunuka poslednjeg italijanskog kralja Vitorija Emanuela 3 Savoja, zbog zločina koji su počinjeni nakon što je potpisao rasne zakone, što je omogućilo italijanskim fašistima progone i likvidaciju Jevreja tokom Drugog svetskog rata, piše dnevni list “La Stampa”.

Princ Filiberto Savoja, praunuk poslednjeg italijanskog kralja, zatražio je od “braće Jevreja da oproste zbog rasnih zakona koje je potpisao njegov pradeda i progona Jevreja u Italiji u toku Drugog svetskog rata”.

Predsednica zajednice jevrejskih opština u Italiji Naomi de Segni je izjavila da “zločini kojima je doprineo kralj Vitorio Emanuele III i fašizam predstavljaju gnusnu i tragičnu ranu u istoriji Italije i kao takvi ostat će upozorenje budućim generacijama”.

Ona je ocenila da nakon 82 godine, traženje oprosta za ono što je učinio poslednji italijanski kralj, dolazi prekasno i da niko ne može oprostiti u ime onih kojih više nema.

Rasni zakoni kojim su Jevreji proglašeni nižom rasom i stavljeni poraktično izvan zakona, potpisao je poslednji kralj Vitorio Emanuele 3. Savoja, a doneseni su u Italiji 1938.

Stupanje na snagu rasnih zakona objavio je fašistički vodza duče, Musolini na velikom mitingu koji je održan na centralnom trgu u Trstu.

Tokom Drugog svetskog rata italijanski Jeverji su deportovani u nemačke koncentracione logore, a jedini takav logor u Italiji funkcionisao je na periferiji Trsta, logor “Saba”, koji je posle rata pretvoren u muzej sećanja na ubijene Jevreje.

U toku Drugog svetskog rata oko 7 hiljada italijanskih Jevreja je deportovano u nemačke koncentracione logore od koji je preživelo samo 837.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com