Izrael prihvatio razjašnjenje Madjarske za veličanje Hortija

Dve nedelje pre nego što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu trebalo da prisustvuje diplomatskom samitu u Budimpešti, napetost je izbila izmedju Izraela i Madjarske zbog govora madjarskog premijera Viktora Orbana u kome je pohvalio Mikloša Hortija, lidera Madjarske za vreme holokausta, koji je saradjivao sa nacistima.

Izrael je protestovao zbog te izjave i na kraju prihvatio razjašnjenje madjarskog ministra spoljnih poslova kako se ne bi narušila Netanjahuova poseta, javljaju izraelski mediji.

„Zbog činjenice da nas istorija nije sahranila posle Prvog svetskog rata zahvalan sam brojnim izuzetnim državnicima, kao što je regent Mikloš Horti. Toj činjenici se ne može protivrečiti pominjanjem nesretne uloge Madjarske u Drugom svetskom ratu“, rekao je Orban, kako su preneli izraelski mediji.

Horti je bio regent Kraljevine Madjarske od 1920. do 1944. godine. Izraelski Muzej holokausta Jad Vašem navodi da je Horti predvodio antisemitsku politiku, usvajao zakone protiv Jevreja godinama, bio saveznik Adolfa Hitlera i saradjivao sa nacistima u Drugom svetskom ratu.

Od 1942. do 1943. on se usprotivio pritisku Nemačke da stavi Jevreje u geta i protera ih u logore smrti. Medjutim, nakon što je Nemačka osvojila Madjarsku 1944. godine, bio je na čelu marionetske vlade koja se povinovala Nemcima i dala puno ovlašćenje da se deluje protiv Jevreja. Kao rezultat toga pola miliona madjarskih Jevreja je poslato u logore smrti i većina ih je ubijena u Aušvicu.

Izraelski list Harec navodi da je Orbanova izjava data u okviru ekstremističke, nacionalističke i rasističke kampanje koju on vodi pred izbore 2018. godine i sprečava glasače svoje partije da je napuste i pridruže se ekstremnoj desničarskoj partiji Jobik.

Jedan on Orbanovih bliskih savetnika je američki politički konsultant Artur Finkleštajn koji je bio direktor Netanjahuove kampanje i kampanje Netanjahuovog konzervativnog Likuda 1996. i 1999, kao i nacionalističke partije Izrael naš dom i njenog lidera, ministra odbrane Avigdora Libermana 2006. godine.

Orbanova izjava izazvala je kritike madjarskih Jevreja, Svetskog jevrejskog kongresa i Memorijalnog muzeja holokausta u Vašingtonu i dovela je Izrael u neprijatnu poziciju s obzirom da bi Netanjahu trebalo da se sastane s njim 18. jula u Budimpešti. Narednog dana se sastaje sa liderima Češke, Slovačke i Poljske.

Ovo je prva poseta Netanjahua Madjarskoj otkako je ponovo postao premijer 2009. godine. Izraelski ambasador u Budimpešti Josi Amrani je četiri dana posle govora saopštio da su Orbanove reči vrlo uznemirujuće i da se ne sme zaboraviti saradnja Hortijevog režima sa nacistima kao i rasni zakoni doneti u njegovo vreme i uništenje madjarske jevrejske zajednice.

„Koji god da je razlog i nacionalni cilj nema opravdanja za takve izjave“, naveo je ambasador, koji je kasnije dao i intervju za vodeću madjarsku TV stanicu jer nije stizalo objašnjenje od vlade u Budimpešti. U subotu je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto razgovarao telefom s ambasadorom i stavljena je tačka na aferu.

U saopštenju objavljenom posle razgovora ministar je naveo da je objasnio ambasadoru da Madjarska vlada ne toleriše nikakvu vrstu antisemitizma i da režim Hortija imao pozitivno, ali takodje veoma negativno vreme, koje je označio njegovom istorijskom greškom i da se moraju poštovati istorijski fakti.

Iako on zapravo nije objasnio Orbanovu izjavu, izvinio se ili izrazio žaljenje, Netanjahuov kabinet i Ministarstvo spoljnih poslova je odlučilo da se uzdrži i da okonča aferu.

Portparol ministarstva Imanul Nahšon rekao je u odgovoru da Izrael veruje da reči madjarskog ministra spoljnih poslova upućene izraelskom ambasadoru predstavljaju važno objašnjenje u odnosu na priznavanje Hortijevog zločina protiv Jevreja u Madjarskoj.

„Uvek ćemo se sećati 564.500 naše braće i sestara iz jevrejske zajednice u Madjarskoj ubijenih u holokaustu“, rekao je portparol.

Članovi opozicione partije Cionističke unije levog centra zatražili su da Netanjahu otkaže posetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com