Japanski ministar u hramu Jasukuni, reagovao Seul

TOKIO – Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši posetio je danas hram Jasukuni gde je, kako su preneli lokalni mediji, odao poštu svim žrtvama rata.

Taj hram se, međutim, u okolnim zemljama vidi kao simbol nekadašnjeg japanskog militarizma, i odmah je stigla reakcija iz Južne Koreje, koja je uputila protest japanskoj ambasadi, preneo je Rojters.

Snimak javnog servisa TV Asahi pokazao je kako je Kiši posetio hram u Tokiju, što je prvi put da je ministar odbrane posetio Jasukuni od 2016. godine, dva dana pre obeležavanja japanske kapitulacije u Drugom svetskom ratu.

Skoro osam decenija posle završetka rata, Jasukuni je ostao podsetnik rata u istočnoj Aziji i žarište tenzija sa Kinom i obe Koreje.

Među osobama kojima je odata pošta u hramu su i 14 lidera iz Drugog svetskog rata koji su osuđeni kao „A klasa“ ratnih zločinaca na Savezničkom tribunalu 1948. godine, dodaje Rojters.

Mnogi Japanci odaju poštu rođacima u hramu, a konzervativci kažu da bi liderima trebalo omogućiti da ne zaborave stradale u ratu.

Kinezi i Korejci, međutim, zameraju odavanje pošte ratnim zločincima.

Nakon njegove posete hramu, ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje pozvale su zamenika šefa misije japanske ambasade u Seulu da izraze protest zbog posete Kišija hramu, nazvavši je „žalosnom i neprihvatljivom“.

Kiši je rekao novinarima da je „odao poštu onima koji su pali u ratu za naciju.“

Kiši je brat bivšeg premijera Šinza Abea, čija je poseta hramu u decembru 2013. godine izazvala bes Pekinga i Seula i izazvala „razočaranje“ kod SAD.

Abe tamo više nije išao kao premijer, već je samo slao darove hramu.

Upitan o mogućim protestima iz Kine i Južne Koreje zbog posete, Kiši je izjavio da je „normalno“ da država oda poštu svojim građanima koji su stradali u ratu.

Premijer Jošihide Suga neće posetiti hram ove godine, već umesto toga šalje darove, izvestio je „Džidži pres“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com