Merkel ostaje pri tvrdnji da se Evropa ne može osloniti na SAD

Nemačka kancelarka Angela Merkel ostala je pri tvrdnji da se Evropa više ne može u potpunosti osloniti na SAD.

Merkel je prvi put to rekla u maju posle samita G7 u Italiji, i ponovila sada uoči samita G20 u Hamburgu.

U danas objavljenom intervjuu za nemački nedeljnik Cajt (Die Ziet) na pitanje da li ostaje pri stavu, Merkel je rekla: „Da, potpuno na isti način“.

„Otvoreno je pitanje, na primer, da li možemo i da li treba u budućnuosti da se oslonimo da će SAD investirati kao dosad u rad Ujedinjenih nacija, politiku na Bliskom istoku, evropsku bezbednosnu politiku ili mirovne misije u Africi“, rekla je Merkel.

Ona je dodala da Evropa „ne polaže pravo na obaveze Amerikanaca u drugim delovima sveta“.

„SAD se verovatno više neće angažovati u Africi u potrebnoj meri, posebno pošto jedva da imaju naftnih interesa u Africi i arapskom svetu“, dodala je nemačka kancelarka.

Merkel je prošle nedelje u Berlinu, uoči samita Grupe 20 industrijskih razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, organizovala sastanak evropskih učesnika skupa koji su podvukli svoju podršku Pariskom sporazuma za borbu protiv klimatskih promena.

Nemačka kancelarka je rekla da je odluka administracije predsednika Donalda Trampa o povlačenju iz Pariskog sporazuma „za izuzetno žaljenje“, mada je dodala da mnoge američke države i gradovi i dalje žele da učestvuju u njemu.

Merkel je takodje istakla razlike izmedju Nemačke i američke administracije u pogledu globalizacije.

„Dok mi tražimo prilike za saradnju u korist svih, američka administracija globalizaciju vidi kao proces koji se ne tiče situacija u kojima svi dobijaju, već tako da postoje dobitnici i gubitnici“, rekla je ona.

Na samitu u petak i subotu, Tramp neće biti jedini gost koji bi mogao imati drugačije stavove od evropskih lidera – na skupu će učestovati i predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin.

Merkel je rekla da je njen posao kao predsedavajuće samita da radi na postizanju dogovora, a ne da se „doprinosi nemogućnosti razgovora“.

„Istovremeno, razlike se ne smeju gurati pod tepih“, rekla je Merkel.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com