U trendu

Ministarstvo finansija o hapšenju više osoba u Hrvatskoj

ZAGREB 27. avgusta (Tanjug) – Ministarstvo finansija Hrvatske oglasilo se povodom jutrošnjeg hapšenja više osoba zbog zlouporabe i pranja novca na štetu kompanije INA u trgovini gasom plinom, saopštenjem u kojem kažu da Samostalni sektor za financijske istrage (ŠFI) obavlja poslove analize i financijskog istraživanja.

Analiza i finansijsko istraživanje, navodi se, prvenstveno u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organiziranog kriminaliteta, koruptivnih krivičnih dela i krivičnih dela subvencijskih prevara na štetu sredstava Europske unije.

„U otkrivanju konkretnog slučaja i kriminalističkom istraživanju istog, te osiguranju oduzimanja nezakonite imovinske koristi, aktivnu ulogu imale su službe Ministarstva: Ured za sprječavanje pranja novca i Porezna uprava – Samostalni sektor za financijske istrage“, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ured za sprečavanje pranja novca je, navodi se, nakon operativne analize sumnjivih transakcija zaprimljenih u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, utvrdio sumnju na pranje novca i povezana predikatna krivična dela i dostavio slučaj na dale postupanje i procesuiranje Uredu za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok).

Navode da je istraživanje trajalo više meseci u saradnji sa više nadležnih službi, što je uzokovalo podnošenjem krivičnih prijava zbog počinjenja više krivičnih dela u oblasti privrede.

Hrvatski mediji su preneli ranije da je uhapšeno više osobe, kao i da se pretresi policije obavljaju u četiri županije.

Među privedenima su nezvanično direktor sektora prirodnog gasa u Ini Damir Škugor, njegov otac, vlasnici firme OMS upravljanje Goran Husić i Josip Šurjak (inače i predsednik Hrvatske advokatske komore) i predsednica uprave firme Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić, preneli su hrvatski mediji

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.