Ministarstvo: Inspekcija zbog nastavnika osuđenog za pedofiliju

SARAJEVO – Ministarstvo za vaspitanje i obrazovanje Kantona Sarajevo zatražilo je hitan inspekcijski nadzor u Osnovnoj školi „Grbavica 1“ zbog vraćanja nastavnika koji je pravosnažno osuđen za pedofiliju.

Iz Ministarstva su pojasnili da je nadzor zatražen kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi sa slučajem u ovoj sarajevskoj školi.

“Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS iniciralo je hitni inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi sa povratkom pravosnažno osuđenog lica na nastavu u Osnovnoj školi Grbavica 1. Po okončanju inspekcijskog nadzora koji je apsolutni prioritet imaćemo više informacija za javnost”, naveli su iz Ministarstva.

Sarajevska N1 tv. podseća da se ranije o ovom slučaju oglasila i ministarka za vaspitanje i obrazovanje sarajevskog kantona Naida Hota-Muminović koja je najavila razmatranje izmena propisa po hitnom postupku koja će reguliaati rad osuđenih pedofila u obrazovnom sistemu.

Ona je navela da će preko kantonalne vlade uputiti sve potrebne inicijative da bi se što celovitije rešilo pitanje rada sa decom za osuđene pedofile.

„Jasno je da propisi na nižim nivoima vlasti, tj. na nivou kantona, ne mogu dovoljno urediti ovu oblast koja mora biti obuhvaćena i odredbama krivičnog zakona i zakona o radu. Primena propisa svakako zavisi i od odluka pravosudnog sistema kojima se kreira kaznena politike”, rekla je Hota-Muminović.

Iz škole su izjavili da nemaju saznanja da je nastavnik osuđen, a s druge strane, iz Veća roditelja KS su naveli da će podržati stav roditelja i uraditi sve da se taj problem adekvatno reši.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com