Moravjecki: Poljska mora da okonča spor sa EU

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da Poljska mora da okonča spor sa Evropskom unijom oko reforme pravosudja i nezavisnosti sudija zbog koga još ne dobija novac iz Nacionalnog plana za obnovu posle pandemije jer pravi sukob bukti istočno od Poljske.

„Hanibal ante portas. Rusija danas ugrožava našu slobodu. Ekonomski rat sa Evropom, hibridni i rat informacijama, putinflacija, cena energija, to su veliki izazovi današnjih dana. Spor sa Evropskom komisijom mora da se završi jer pravi sukob odigrava se danas na istok od Poljske“, poručio je Moravjecki na Fejsbuku.

Poljski premijer kazao je da sredstva iz fondova EU jačaju suverenitet Poljske.

„Poljska ima utoliko više suvereniteta koliko je ekonomski i vojno jača. Recimo to otvoreno. Novac iz EU jača naš suverenitet čak i kada u odredjenim oblastima moramo da povučemo šahovski potez“, naglasio je Moravjecki.

EU Poljskoj već 21 mesec blokira korišćenje oko 35 milijardi evra iz novog evropskog Fonda obnove koja bi Poljska trebala da dobije na osnovu Nacionalnog plana obnove podnetog EK, a susedima, recimo Češkoj taj novac već stiže.

Novi poljski ministar za evropske poslove Šimon Šinkovski vel Šenk pregovarao je poslednjih nedelja u Briselu i doneo kompromis u kome se Poljska obavezala da ispuni glavne evropske zahteve i standarde nezavisnosti sudija.

Sejmu poljskog parlamenta podnet je tako predlog izmena Zakona o vrhovnom sudu kojim nadležnost za disciplinske mere protiv sudija prelazi na Vrhovni upravni sud a takodje i sami sudovi mogu da traže proveru nepristrasnosti i nezavisnosti pojedinih sudija, što je za EU bilo posebno važno jer sudije sada bira politizovani Zemaljski savet sudstva.

Predlog je, medjutim, ove sedmice povučen kada se pobunio poljski predsednik Andžej Duda da ga vlada nije konsultovala, i na dnevni red će doći 11. januara.

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda mora da se pri usvajanju ovog zakona osloni na opoziciju.

Manji koalicioni partner, stranka Solidarna Poljska, a pre svega njen lider ministar pravde i glavni tužilac Zbignjev Žobro koji je glavni arhitekt sporne reforme pravosudja zbog koje je Poljska godinama na meti kritika da guši pravnu državu, odbija kompromis koji je inicirao premijer Moravjecki.

Lider Prava i pravde Jaroslav Kačinjski upozorio je takodje da iako bi Poljska najverovatnije dobila konačno novac iz evropskog Fonda obnove, izmene zakona mogu biti destruktivne jer otvaraju vrata da se ospore već imenovane sudije.

„Iste zamerke imao je i predsednik Andžej Duda. Zato te izmene zahtevaju preciziranje i dalje konsultacije“, objasnio je Kačinjski povlačenje predloga izmena u intervjuu koji će provladin desničarski nedeljnik Gazeta polska objaviti 21. decembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com