Njuorski aerdorom bice povezan trajektom sa Menhetnom

NJUJORK – Njujorkški aerodrom LaGvardija mogao bi da bude povezan trajektom sa srcem grada – Menhetnom, najavio je jedan od gradskih čelnika Donovan Ričcards i naglasio da će nova veza u velikoj meri doprineti i smanjenju zagađenja.

„Važno je da se aerodrom i grad povežu i vodenim putem“, rekao je taj predstavnik Kvinsa za Post.
„Takvo atraktivno rešenje smanjuje i broj automobila na putevima a samim tim i emisiju ugljenika“, naveo je Ričards za Post govoreći o preliminarnim predlozima za poboljšanje usluge tog njujorškog aerodroma.
Predloženi plan za trajekt putnicima bi omogućio da Ist Riverom stignu do Menhetna, a zaustavljao bi se u Istočnoj 90 i 34. ulici i Pieru 11 u centru grada.

Post dodaje i da je plan vredan 2,1 milijarde dolara koji je sačinio Endru Kuomo, donedavni, „kompromitovani“ guverner Njukorka, odbačen, a odnosio se na veze aerodroma i grada.

LaGvardija, jedan je dva glavna aerodroma u NJujorku, nazvan je po 99. gradonačelniku NJujorka Fiorelu La Gvardiji, savremeniku Nikole Tesle.

Na Teslinom opelu – za našeg naučnika, svetskog glasa La Gvardija je rekao da je mogao postati najbogatiji čovek u Americi, ali da to jednostavno nije želeo.
„Želeo je uspeh, koji je namenio drugima. Voleo je ljude, bio je naučnik – genije, pesnik nauke. Novac ga nije zanimao i sve što je učinio, ucinio je u skladu sa svojim prirodnim darom, koji mu je u njegovoj rodnoj zemlji podarila majka“, naveo je tada La Gvardija koji je na čelu mandata bio tri godine, a koji je jedno vreme radio kao diplomata u Rijeci gde je naučio srpsko-hrvatski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com