Položaj crnogorske zajednice na Kosovu nezavidan

PODGORICA – Položaj crnogorske zajednice na Kosovu je nezavidan, a broj Crnogoraca je usled neminovne asimilacije u znatnom opadanju, konstatovano je u razgovoru direktora Uprave za dijasporu Crne Gore i diplomatskog predstavnika u Prištini, Predraga Mitrovića i Ferhata Dinoše.

U razgovorima, u kojima je učestvovao i predsedavajući Konsultativnog veća za zajednice Lazar Radulovi, zaključeno je da je neophodno razvijati aktivnosti od kulturnog značaja kojima bi se jačao indentitet manjinskih naroda i podsticala veća vidljivost crnogorske zajednice na Kosovu.

Kako je preneo portal RTCG sagovornici su apostrofirali važnost kreiranja kvalitetnih projekata za potrebe predstojećeg popisa, sa kojima udruženja mogu da apliciraju na Javnom konkursu za sufinansiranje projekata, koji će biti raspisan sredinom marta ove godine.

Na sastanku je, navodi se, bilo reči o radu i aktivnostima Konsultativnog veća za zajednice, koje je formirano 2008. godine pri Kabinetu predsednika privremenih prištinskih institucija.

Radulović je informisao da Veće broji 23 člana i da ima pet radnih grupa koje se bave kulturom, obrazovanjem, jezicima manjina, zakonodavstvom, radom i socijalnim pitanjima.

Dodao je da je cilj ovog tela da se bavi problemima nevećinskih zajednica, boljom integrisanošću u kosovsko društvo, rešavanjem socijalne, zdravstvene i druge zaštite, pitanja zaposlenosti, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

„Predstavnici Veća su se složili da se manjinske zajednice suočavaju sa istim problemima, kao i crnogorska, te da je neophodno razvijati aktivnosti od kulturnog značaja, čime bi se jačao idenitet manjinskih naroda i podsticala veća vidljivost i zastupljenost nevećinskih zajednica na teritoriji Kosova“, navodi se u saopštenju Uprave za dijasporu, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com