Predsednik Izraela ublažio uslove oslobadjanja bivšeg premijera Olmerta

Predsednik Izraela Ruven Rivlin ublažio je danas ograničenja postavljena bivšem izraelskom premijeru Ehudu Olmertu kada je u nedelju pušten iz zatvora, nakon što je odslužio dve trećine kazne za korupciju.

Rivlinov kabinet je danas saopštio da Olmerta ti uslovi oslobadjanja više ne obavezuju, a uključivali su zabranu izlaska iz zemlje i razgovora za medije, navodi agencija Asošiejted pres. Medjutim, on i dalje neće moći nekoliko godina da se kandiduje za neku funkciju.

Bivši izraelski premijer 71-godišnji Olmert je bio osudjen na 27 meseci, a odluku o puštanju na slobodu posle 16 meseci zbog dobrog vladanja donela je komisija za uslovno oslobadjanje.

Izraelski mediji navode da on neće morati ni da se javlja dva puta mesečno u policijsku stanicu kako je prvobitno traženo.

Predsednik Rivlin je u martu odbio da pomiluje Olmerta, ali je rekao da ako komisija odluči da se oslobodi ranije onda njegovu kaznu zamenjuje za onoliko koliko je odslužio zbog njegovih ranijih doprinosa državi Izrael i njenoj bezbednosti.

Olmert je bio premijer od 2006. do 2009. godine. On je prvi izraelski premijer koji je ikada bio u zatvoru, navodi američka agencija.

Kao deo rehabilitacije Olmert će ići na psihološku terapiju sa socijalnim radnikom i takodje će raditi volonterski dva puta nedeljno u raznim dobrotovornim društvima.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com