Pregovori o NE Zaporožje dospeli u „ćorsokak“, Rusija upotrebila kliznu bombu

KIJEV/MOSKVA – Ministar energetike Ukrajine Herman Haluščenko izjavio je danas da su pregovori o povratku nuklearne elektrane Zaporožje pod kontrolu Ukrajine dospeli u „ćoskokak“ i da se situacija u elektrani „značajno pogoršava“.

Haluščenko je pozvao na demilitarizaciju najveće evropske nuklearne elektrane, a zatražio je i da svi zaposleni u ruskom nuklearnom konglomeratu Rosatom napuste ukrajinsku teritoriju, preneo je Kijev independent.

„Ukrajinsko osoblje treba da radi u objektu bez pritiska“, rekao je ukrajinski ministar.

PORTPAROL ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat izjavio je da je Rusija prvi put koristila novu kliznu bombu tešku 1,5 tona, napravljenu da pogodi zaštićene objekte na razdaljini od oko 40 kilometara.

Klizna bomba je posebna jer se njom može manevrisati da pogodi teško dostupne ciljeve kao što su komandni centri.

Inhat je naglasio da je ključno da Ukrajina dobije moderne borbene avione, poput američkog F16, kako bi se suprotstavila pretnji Rusije, zaštitila svoje gradove i sela, preneo je Kijev independet.

PORTPAROL RUSKOG ministarsva odbrane Igor Konašenkov rekao je danas da su ruske trupe uništile ukrajinske snage u oblasti Vuhledar, Novomihailovka, Pavlovka i Ševčenko, u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici.

„U prethodna 24 sata neprijatelj je izgubio 80 vojnika i jedno pešadijsko vozilo, pet oklopnih vozila, četiri kamiona i haubicu D-20 ‘hovicer'“, rekao je Konašenko, prenosi TAŠ.

EVAKUACIJE iz Bahmuta su se prilično usporile, rekao je za Si-En-En zamenik gradonačelnika tog grada Oleksandr Marčenko.

On je dodao da se na dnevnom nivou evakuiše pet do deset ljudi, znatno manje u poređenju sa 600 dnevno, što je, svojevremeno, bio vrhunac evakuacije iz Bahmuta.

Marčenko je dodao da je ostalo još 4.000 do 4.500 stanovnika u Bahmutu i istakao da ih je „teško ubediti da odu“.

RUSKA VOJSKA pogodila je danas komandni centar puka Azov u jugozapadnom regionu Zaporožje, tvrdi rusko Ministarstvo odbrane.

Puk Azov, za koji Rojters navodi da je krajnje desničarski i ima ultranacionalističke korene, sada deo ukrajinske Nacionalne garde.

ŽENA I DVOJE DECE poginuli su u ruskom granatiranju sela u regionu Hersona na jugu Ukrajine, saopštio je danas šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.
„U minobacačkom granatiranju sela Ponjativka u Hersonskoj oblasti pogođena je privatna kuća“, napisao je Jermak na Telegramu.

NEMAČKI KANCELAR Olaf Šolc rekao je danas da pregovori o zavšretku rata u Ukrajini mogu da počnu samo kada ruski predsednik Vladimir Putin shvati da neće pobediti.

„Prema mom mišljenju, neophodno je da Putin shvati da neće uspeti u svojoj invaziji i njegovoj imperijalistikoj agresiji, odnosno, da treba da povuče vojsku. To je osnova za razgovore“, rekao je Šolc za Si-En-En.Nemački

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com