Presuda tajkunu, oštetio banke za stotine miliona dolara

NJU DELHI – Indijski sud danas je tajkuna Vidžaja Malju, koji je banke oštetio za stotine miliona dolara, a u međuvremenu napustio zemlju i trenutno se nalazi u Britaniji, proglasio „odbeglim ekonomskim prestupnikom“.

Ova presuda priža mogućnost vlastima da Malju oduzme nepokretnosti i drugu imovinu, prenosi AP.

Odluka sudije M.S. Azmija usledila je manje od mesec dana nakon što je britanski sud zaključio da 62-godišnjeg Malju treba izručiti Indiji kako bi se tamo suočio sa optužbama za finansijsku prevaru.

Malja je trenutno u Londonu, na slobodi nakon što je platio kauciju, i ima pravo da se žali na odluku suda.

Ovaj tajkun, koji je 2016. napustio Indiju, optužen je za pranje novca i prevaru na račun indijskih banaka, dok on negira bilo kakve prestupe.

Proglašen je odbeglim ekonomskim prestupnikom u skladu s novim indijskim zakonom koji se primenjuje na osobe optužene za finansijsku prevaru u vrednosti koja premašuje milijardu rupija, odnosno 14,2 miliona dolara, i koja je pobegla iz Indije kako bi izbegla krivično gonjenje.

Malja, koji je 1983. postao direktor kompanije koja proizvodi alkohol, a koju je nekada vodio njegov otac, bio je vodeća ličnost među indijskom poslovnom elitom.

Lansirao je kompaniju „Kingfišer erlajns“ (Kingfisher Airlines) i ima vlasničkog udela nad indijskim trkačkim timom Formule 1.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com