Rusija i Kina zatražile da Severna Koreja obustavi raketne testove

Rusija i Kina predložile su danas da Severna Koreja objavi moratorijum na nuklearne i raketne probe, a da se SAD i Južna Koreja uzdrže od velikih vojnih vežbi.

Zajedničko saopštenje ministarstava spoljnih poslova Rusije i Kine usledilo je posle razgovora predsednika Vladimira Putina i Si Djinpinga i nove raketne probe Severne Koreje.

Severna Koreja lansirala je rano jutros interkontinentalnu balističku raketu koja je letela više i duže od prethodnih, i tako izazvala medjunarodnu zabrinutost. Rusija i Kina su ocenile tu probu kao „neprihvatljivu“.

Rusija i Kina saopštile su da bi Severna Koreja, kao „dobrovoljnu političku odluku“ trebalo da objavi „moratorijum na testiranja nuklearnih uredjaja i na probe balističkih raketa, a SAD i Južna Koreja treba zauzvrat da „se uzdrže od zajedničkih manevara velikih razmera“.

U rusko-kineskom saopštenju „sukobljene strane“ se pozivaju da sednu na razgovore i dogovore se o principima, kao što su nekorišćenje sile i obećanje da će sa Korejskog poluostrva biti uklonjeno nuklearno oružje.

U dokumentu se takodje navodi da se moraju poštovati „razumne brige“ Severne Koreje, a druge zemlje se pozivaju da pomognu pokretanje razgovora stvaranjem „miroljubive atmosfere uzajamnog poverenja“.

Očigledno aludirajući na SAD, Rusija i Kina su se založile protiv „vojnog prisustva na severoistoku Azije“ onih sila koje ne pripadaju tom regionu i „njihovog povećanja pod izgovorom suprotstavljanja nuklearnim i raketnim programima Severne Koreje“.

Moskva i Peking su se naročito suprotstavili američkim raketnim odbrambenim sistemima u tom regionu, navodeći da njihovo razmeštanje „ozbiljno šteti strateškim bezbednosnim interesima regionalnih sila, uključujući Rusiju i Kinu“ i narušava mir i stabilnost.

Si je došao u Moskvu u vreme povećane napetosti izmedju Kine i SAD. Tenzije su porasle pošto se američki razarač prekjuče približio ostrvu Trajton (na kineskom Žongdjan) u Južnom kineskom moru. Kina je okupirala to ostrvo Paracelskog arhipelaga, na koji pravo polažu i Tajvan i Vijetnam.

Pred put u Moskvu, Si je u telefonskom razgovoru upozorio američkog predsednika Donalda Trampa da „odredjeni negativni faktori“ kvare američko-kineske odnose.

Putin je tokom razgovora u Kremlju hvalio kineskog kolegu kao „velikog prijatelja“ i dodelio mu najvišu rusku nagradu za napore na jačanju veza dve zemlje. Si je rekao da su „rusko-kineski odnosi sada bolji nego ikada“.

Zvaničnici Rusije i Kine potpisali su posle dvodnevnih razgovora nekoliko desetina sporazuma u cilju jačanja bilateralne saradnje.

Putin, Si i predsednik SAD Donald Tramp učestvovaće 7. i 8. jula na samitu grupe G-20 u nemačkom gradu Hamburgu, kada će biti održan i prvi sastanak američkog i ruskog predsednika.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com