SAD uskratile vize učenicima prijavljenim na takmičenje u robotici

Sjedinjene Američke Države odbile su da izdaju vize za pet učenika iz Gambije koji treba da učestvuju na prestižnom medjunarodnom takmičenju iz robotike u Vašingtonu, rekao je danas vodja gambijskog tima Muktar Darboe.

Darboe, koji je i direktor u ministarstvu za više obrazovanje Gambije, rekao je da djacima nije dat razlog za uskraćivanje viza u aprilu, dodući da je ta odluka nepravična.

Tim iz Gambije, pretežno muslimanske zemlje, nije jedini koji je ostao bez viza, pošto dozvola za ulazak u SAD nije data ni ženskom timu iz Avganistana.

Gambija je prošla kroz velike promene prethodnih meseci – dugogodišnji diktator Jahja Džameh, čija je administracija optuživana za kršenje ljudskih prava, izgubio je na izborima, posle čega je nova vlada obećala demokratske reforme.

Vlada Gambije je izdvojila novac za nove zahteve za vize za članove tima za takmičenje u robotici i učenici će sutra biti opet intervjuisani, rekao je Darboe. Njihov projekt za takmičenje je danas poslat u Vašington.

Gambijski tim je mesecima radio na mašini koja treba da sortira loptice kao simulacija rešenja problema prečišćavanja vode.

Članica tima Fatuma Sisej (17) rekla je da se nada da će na drugom intervjuu dobiti vize, ali da nije previše optimistična.

„Veoma je razočaravajuće znati da smo jedine dve zemlje koje neće učestvovati na takmičenju“, rekla je ona i dodala da bi za nju bilo veliko iskustvo da vidi druge mašine i razmeni ideje s takmičarima iz više od 160 zemalja.

Ona je dodala da će, ako ne budu dobili vize, gambijsko-američka asocijacija predstaviti njihovog robota na takmičenju.

Predsednik takmičenja FIRST Global Džo Sestak rekao je da je obećao timovima iz Gambije i Avganistana da će moći preko Skajpa da predstave svoje robote.

Sestak je rekao da oko 75 odsto tražilaca viza iz Avganistana ne dobije vize za SAD, a 70 odsto iz Gambije.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com