SAD uvele sankcije protiv ruskih zvaničnika i finansijera

VAŠINGTON – SAD su danas uvele sankcije protiv prvog potpredsednika vlade Rusije Andreja Belousova, zamenika premijera Dmitrija Černišenka, kao i drugih zvaničnika, 29 guvernera i članova njihovih porodica.

Na sajtu Stejt departmenta i Kancelarije ministarstva finansija za kontrolu strane imovine navodi se da se restriktivne mere ovog puta preduzimaju protiv visokih zvaničnika ruskog finansijskog sektora.

SAD su uvele sankcije protiv jednog od najbogatijih Rusa, Vladimira Potanjin, određenih osoba koje su povezane sa njim, kao i protiv ruskih komercijalnh banaka „Rosbank“ i „Interos“, te investicione holding kompanije koju kontroliše Potanjin.

Na sajtu američkog ministarstva finansija se navodi da je „Rosbanku“ ranije ove godine kupio „Interos“.

Kako se navodi, rok za završetak transakcija sa „Rosbankom“ određen je do 15. marta 2023, a sankcije protiv „Nornikla“, u kojem je Potanjin direktor, neće biti uvedene,

Potanjin (61) je najveći akcionar „Nornikla“, a „Interos“ je vlasnik 36 odsto „Nornikla“.

„Nornikl“ je najveći svetski proizvođač paladijuma i prerađenog nikla i bio je jedna od najvećih nagrada na postsovjetskom prostoru prilikom podele ruskih industrijskih objekata 1990-ih, podseća Rojters.

SAD su danas uvele sankcije za više od 40 pojedinaca kao deo novog paketa restrikcija protiv ruskog sektora finansijskih usluga.

Ministarstvo finansija SAD najavilo je i sankcije protiv sedamnaest filijala ruske VTB banke, a sama banka je pod sankcijama od februara ove godine, preneo je TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com