U Parizu odrržana državna komemoracija Simon Vej

Francuski i strani zvaničnici i druge ličnosti prisustvovali sa danas u Parizu državnoj komemoraciji povodom smrti Simon Vej, značajne ličnosti političkog života Francuske i Evrope, koja je umrla 30. juna u 90. godini.

Nekoliko stranih zvaničnika, medju kojima premijer Beligije Šarl Mišel, Luksemburga Gzavije Betel i Bugarske Bojko Borisov prisustvovalo je komemoraciji zajedno sa članovima porodice Simon Vej, predsednikom Francuske Emanualom Makronom i članovima vlade.

Makron je na komemoraciji u Palati invalida u Parizu rekao da će ime Simon Vej biti upisano u Panteonu, istorijskom kompleksu gde su imena 80 ličnosti Francuske, medju kojima su pisci Viktor Igo, Emil Zola, Aleksandar Dima i naučnica Marija Kiri.

Od francuskih političara prisustvovali su bivši predsednici Nikola Sarkozi i Fransoa Oland. Bivši predsednik Valerij Žiskar Desten (90), u čijoj je vladi Simon Vej bila ministarka zdravlja, nije mogao da dodje na ceremoniju.

Ispred Palate invalida okupio se veliki broj gradjana, pošto je porodica Simon Vej želela da komemoracija bude otvorena za javnost.

Evropski parlament u Strazburu i Parlament Francuska su minutom ćutanja u utorak odali poštu Simon Vej, koja je bila prva žena na mestu predsednika Evropskog parlamenta.

Vej je bila političarka koja je doprinela emancipaciji žena i zaslužna je za legalizaciju abortusa u Francuskoj 1974. i usvajanje zakona o kontracepciji.

Bivša ministarka zdravlja i članica Francuske akademije, borila se protiv svih vidova diskriminacije.

Simon Vej je preživela nacističke koncentracione logore i posebno je bio značajan njen rad na osnivanju „Fondacije za sećanja na holokaust“.

Simon Vej će biti sahranjena na groblju Monparnas u Parizu, pored supruga Antoana Veja preminulog 2013. godine.

Pogrebnu službu će vodi Veliki rabin Frncuske, Haim Korsia.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com