U Velikoj Britaniji dva miliona pušača manje nego pre 10 godina

U Velikoj Britaniji ima 1,9 miliona pušača manje nego pre deset godina kada je u toj zemlji uvedena zabrana pušenja, pokazuje istraživanje britanske organizacije Istraživanje raka  (Cancer Research UK).

Deset godina po usvajanju zakona o zabrani pušenja, procenat pušača u Velikoj Britaniji je na najnižem zabeleženom nivou pošto je opao gotovo 20 odsto, sa procenjenih 10,2 miliona 2007. godine na 8,3 miliona u 2016. godini, navodi britanski Indipendent.

Procenat pušača medju mladima od 16 do 24 godine opao je tokom desetogodišnjeg perioda sa 26 na 17 odsto, što je rekordno nizak nivo i najveći procentualni pad u svim starosnim kategorijama.

Pušenje je 2007. godine zabranjeno gotovo na svim javnim mestima, uključujući kancelarije, fabrike, pabove, restorane i železničke stanice.

Prema istraživanju koje je obuhvatilo 4.300 ispitanika, svega 12 odsto Britanaca podržava ukidanje zabrane pušenja.

Direktor humanitarne organizacije Istraživanje kancera ser Harpal Kumar rekao je da je zabrana „ogroman uspeh“, pošto je znatno uticala na javno zdravlje, kao i na „velike promene u stavovima prema pušenju“.

Harpal je upozorio da je „posao daleko od završenog“ pošto u Velikoj Britaniji još uvek ima osam miliona pušača, navodi Indipendent.

Zajedničko istraživanje organizacija Eš i Jugov (Ash/YouGov), objavljeno povodom godišnjice uvodjenja zabrane, pokazuje da je broj gradjana koji podržavaju zabranu povećan sa 78 odsto, koliko ih je bilo 2007. godine, na sadašnjih 83 odsto. Tom rastu najviše je doprinela promena stava pušača, medju kojima je podrška zabrani skočila sa 40 na 55 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com