UAE: Nismo primili odgovor Katara na zahteve

 Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) danas su saopštili da arapske zemlje Persijskog zaliva nisu dobile odgovor Katara na zahteve koji su upućeni toj zemlji kao deo krize u regionu.

Ministar spoljnih poslova Abdulah bin Zajed al-Najan je odbio da kaže koje mere će biti preduzete protiv Katara. 

„Da bismo porazili terorizam moramo se suočiti sa ekstremizmom, govorom mržnje, davanjem utočišta i skrovišta ekstremistima i teroristima i njihovim finansiranjem. Nažalost, u ovom regionu vidimo da je naša sestrinska država Katar dozvolila i ohrabrivala sve to“, rekao je on.

Ultimatum sa rokom od 10 dana za odgovor je Kataru dostavljen 22. juna.

Rok je juče produžen za još 48 sati na zahtev kuvajtskog vladara koji je posrednik u pregovorima.

Katarski ministar spoljnih poslova je juče otputovao u Kuvajt i predao pismo katarskog emira Tamima bin Hamada al-Tanija. Zvaničnici nisu odgovarali na pitanja o sadržaju pisma.

Al-Najan je rekao da se i dalje čekaju informacije o pismu i dodao da „kada se pregleda sadržaj biće doneta odluka“.

„To nećemo učiniti putem medija već putem kuvajtskog posrednika ili direktnog kontakta sa njegovom visosti“, rekao je ministar UAE.

Prema njegovim rečima, sve mere koje budu preduzete u slučaju negativnog odgovora Katara će biti u skladu sa medjunarodnim pravom „uključujući tu i mere koje suverene države imaju pravo da preduzmu protiv druge države“.

Neke od mogućih mera su finansijske sankcije ili izbacivanje Katara iz Saveta zalivske saradnje. Neki mediji navode kao mogućnost i vojnu akciju i promenu režima u Dohi ali su zvaničnici takve navode odbacili.

UAE, Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat su početkom juna prekinuli diplomatske odnose sa Katarom zbog navodne podrške ekstremistima i vezama sa Iranom. 

Katar je te optužbe odbacio.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com