UN pozvale zalivske zemlje da reše krizu

Savet bezbednosti UN smatra da krizu izmedju Katara i zalivskih suseda treba da reše te zemlje, izjavio je kineski ambasador pri UN Liu Djeji, čija zemlja u junu predsedava Savetu bezbednosti UN.

„Najbolje bi bilo da zemlje u regionu izmedju sebe pronadju rešenje dijalogom i konsultacijama“, rekao je Liu, nagoveštavajući da Savet bezbednost UN nema nameru da se meša u rešavanje zalivske krize.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su 5. juna diplomatske odnose sa Katarom, optužući tu zemlju da podržava terorizam i za veze sa Iranom, regionalnim rivalom Saudijske Arabije.

Katar je tada odbacio te optužbe.

Zalivske zemlje su potom Kataru uputile spisak sa 13 zahteva, medju kojima su se isticali zatvaranje medijske kuće al-Džazira, prekid odnosa sa Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru.

Katar je u ponedeljak Kuvajtu, kao posredniku u rešavanju zalivske krize, predao zvaničan odgovor na zahteve, ali se ne znaju detalji odgovora. Katarske vlasti su ranije ocenile da su zahtevi „nerazumni“.  

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com