Vašington i Pariz žele nove sankcije Pjongjangu, Rusija i Kina protiv

Sjedinjene Države će uz podršku Francuske predložiti u UN nove sankcije protiv Severne Koreje posle njenog najnovijeg lansiranja interkontinentalne rakete, čemu se protive Rusija i Kina.

Proba interkontinentalne balističke rakete ICBM koja može da stigne do Aljaske predstavlja „jasnu vojnu eskalaciju“ Severne Koreje, rekla je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli sinoć na vanrednom sastanku Saveta bezbednosti UN.

Hejli je rekla da su SAD spremne da upotrebe „čitav niz mera, uključujući vojnih“ da se odbrane, ali je dodala da bi „više volela da ne mora da se krene u tom pravcu“.

Govoreći o „drugim sredstvima“ Hejli je rekla da je razgovarala s predsednikom Donaldom Trampom o sankcijama zemljama koje nastavljaju da trguju sa Severnom Korejom.

Rusija koja kao i Kina ima pravo veta u Savetu bezbednosti navela je da se protivi novim sankcijama kao i vojnom odgovoru na severnokorejsko lansiranje rakete.

„Ceo svet će priznati da sankcije neće rešiti problem“, rekao je pomoćnik ruskog ambasadora pri UN Vladimir Safronkov i dodao da je „svaki pokušaj opravdanja vojnog rešenja nedopustiv“.

Kineski ambasador pri UN liju Dieji je takodje ocenio da vojna akcija ne dolazi u obzir.

Prilikom posete kineskog predsednika Si Djinpinga Moskvi u utorak, Rusija i Kina pozvale su na dupli moratorijum, Pjongjang bi prekinuo nuklearne i balisičke probe, a Vašington bi odustao od organizovanja vojnih manevara zajedno sa svojim saveznikom Južnom Korejom.

Tramp je juče na Tviteru optužio Kinu da iscrpljuje napore SAD time što jača trgovinske veze s Pjongjangom.

Francuska se takodje založila za jačanje sankcija protiv Severne Koreje.

Savet bezbednosti već je 2016. usvojio dve serije sankcije protiv Pjongjanga da bi povećao pritisak na tu zemlju i iscrpeo devize koje služe za finansiranje severnokorejskih vojnih programa, koje je UN zabranio.

UN je ukupno usvojio šest serija sankcija Severnoj Koreji otkad je ta zemlja izvršila prvu nuklearnu probu, 2006. godine.

Te rezolucije uspele su znatno da smanje izvoz severnokorejskog uglja, što je njihov glavni izvor prihoda, i da kontroliše sve isporuke za Severnu Koreju i iz te zemlje.

Manje od 24 časa od poslednjeg severnokorejskog lansiranja rakete, što je naširoko osudila medjunarodna zajednica, Seul i Vašington juče su odgovorili zajedničkom vojnom vežbom tokom koje je ispaljeno više raketa simulirajući napad na vlasti u Pjongjangu.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com