Tusk: Najtešnja saradnja EU i Srbije biće prioritet tokom poljskog predsedavanja Uniji

Premijer Poljske Donald Tusk izjavio je danas u Beogradu da proširenje Evropske unije (EU) mora da obuhvati i Srbiju, jer taj blok bez nje neće biti kompletan, i da će mu najtešnja moguća saradnja sa Srbijom biti prioritet tokom predstojećeg poljskog predsedavanja Uniji.

Na zajedničkoj konfereciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Tusk je rekao da Srbija i EU „imaju isti interes“ i da „nema razloga da nastaju sporovi koje bi bilo nemoguće rešiti“.

„Evrointegracije jesu težak i mukotrpan proces, jasno mi je to, jasno mi je da su i jedna i druga strana donekle razočarane i da se ne razumeju uvek, ali ne postoji ništa što bi predstavljalo prepreku proširenju Unije, nisam video u Srbiji ništa nalik tome“, kazao je Tusk.

Tusk je rekao da mu je posle „iskrenog i otvorenog“ razgovora sa Vučićem „jasnija pozicija Srbije“, i dodao da je uveren da njihov susret „otvara mnogo širu perspektivu kada je reč o saradnji između cele EU i Srbije i između Poljske i Srbije“.

Poljski premijer je zahvalio Vučiću što se umesto odlaska na samit grupe BRIKS u ruski Kazanj opredelio za sastanak sa njim.

„Hvala za taj gest, dragi moj prijatelju, hvala što si se opredelio za razgovor sa mnom, iako si imao atraktivnu političku ponudu u istom trenutku. Visoko to cenim“, rekao je Tusk.

On je kazao i da se njegov stav o mestu Srbije u Evropi i o poljsko-srpskom prijateljstvu nije promenio za poslednjih 17 godina, tokom kojih je bio premijer Poljske (2007-2014. i ponovo od 2023. godine) i predsednik Evropskog saveta (2014-2019).

„Među nama postoji izvrsno razumevanje, i naša sposobnost da se razumemo je zaista nešto dragoceno u ovim teškim vremenima, budući da znamo da postoje i neke razlike između nas kad je reč o nekim važnim pitanjima“, naveo je.

Dodao je da „odaje priznanje Srbiji za veliki, veliki doprinos u pružanju humanitarne pomoći Ukrajini“.

„Mi odlično razumemo zašto imamo različite poglede na odnos sa Rusijom, i baš zbog toga još više cenim podršku Ukrajini u humanitarnom pogledu“, kazao je Tusk.

Naveo je i da Poljska podržava regionalnu saradnju, „naročito inicijativu Otvoreni Balkan, kao i Berlinski proces“.

Tusk je rekao da su za Poljsku važni odnosi sa Srbijom, naročito jačanje ekonomske saradnje, i dodao da „pozdravlja ekonomski uspeh“ Srbije.

„Svaki put kad sam u Beogradu, širim oči od oduševljenja koliko se Beograd i Srbija brzo razvijaju. Nema tih članaka u novinama koji mogu da zamene ono što se vidi sopstvenim očima. Zaista ti od srca čestitam za sve što si postigao, koliko si srca i truda uložio da Beograd bude moderan i savremen grad“, kazao je Tusk.

Povodom Tuskovog obraćanja na srpskom jeziku, Vučić je rekao da „nikada niko nije govorio ovako srpskim jezikom od svih gostiju“ u Srbiji, „a posebno ne od premijera“, i aplaudirao je poljskom premijeru zbog toga.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com