U indijanskom rezervatu u SAD počela prodaja marihuane svima za ‘rekreativnu upotrebu’

U Severnoj Karolini, gde su nezakoniti posedovanje ili upotreba marihuane, od danas rezervat Indijanaca Čiroki kao prvo pleme u SAD marihuanu „za rekreativnu upotrebu“ prodaje svima starijim od 21 godine.

Na Fejsbuk stranici kompanije „Great Smoky Cannabis Co.“ u rezervatu je snimak reda ljudi koji su od jutra čekali otvaranje prodavnice da kupe marihuanu bilo tako što uđu, ili pazare iz automobila na šalteru „drajvtru“.

Pre no što je marihuanu ponudila svima, prodavnica je u aprilu imala samo „medicinsku marihuanu“ za odrasle, a od 4. jula je samo odraslim pripadnicima tog i drugih „priznatih plemena“ prodavala proizvode od kanabisa „za rekreativnu upotrebu“.

Iako su posedovanje ili upotreba marihuane nezakoniti u Severnoj Karolini, pleme može da to odobri na teritoriji svog rezervata kao da je suverena država. Od okolnih država, samo Virdžinija dozvoljava legalnu „rekreativnu upotrebu“ marihuane.

Pripadnici plemena su septembra prošle godine odlučili na referendumu da dozvole „rekreativnu upotrebu“ marihuane u rezervatu i preporučili Plemenskom savetu da izradi zakon koji će to regulisati što je obavljeno u  junu.

Pre referenduma je republikanski član Kongresa SAD Čak Edvards predložio zakon koji bi uskratio federalno finansiranje autoputeva plemenima i državama koje su legalizovale marihuanu, ali taj predlog nije prošao.

Predviđa se da će plemenska radnja za prodaju marihuane koja je uz kockarincu u rezervatu, doneti solidan prihod za gotovo 14.000 pripadnika plemena.

Zvanična stopa siromaštva u američkim indijanskim rezervatima je 28,4 odsto, a 12,7 na nivou SAD. Oko 36 odsto porodica s decom u rezervatima je ispod granice siromaštva, a 9,2 odsto na nivou SAD. U rezervatima su velike stope alkoholizma i narkomanije među stanovništvom.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com