U Japanu oslobođen čovek koji je 48 godina čekao izvršenje smrtne kazne

Sud u Japanu je danas 88-godišnjeg bivšeg boksera proglasio nevinim na ponovljenom suđenju za četvorostruko ubistvo 1966. godine i poništio odluku kojom je on osuđen na smrt.

Oslobađajuća presuda Okružnog suda u Šizuoki za Ivaa Hakamadu koji je bio osuđenik s najdužim „stažom“ čekanja na izvršenje smrtne kazne, čini ga petim takvim osuđenikom koji je proglašen nevinim na ponovljenom suđenju od Drugog svetskog rata u Japanu, gde tužioci imaju više od 99 odsto osuđujućih presuda.

Slučaj bi mogao da ponovo pokrene debatu o ukidanju smrtne kazne u Japanu.

Sud je utvrdio da su dokazi istražitelja bili izmišljeni i podmetnuti Hakamadi koji nije kriv, rekao je njegov advokat Hidejo Ogava.

Pošto su presuda i objašnjenje pročitani, njegova 91-godišnja sestra Hideko Hakamada izašla je iz zgrade suda sa širokim osmehom, dočekana uzvicima pozdrava i s dva velika buketa cveća da bi proslavila oslobađajuću presudu svom bratu posle decenija pravne borbe.

„Hvala svima, dobili smo oslobađajuću presudu. Kada sam čula presudu, bilo je gotovo božanstveno. Bila sam tako dirnuta i nisam mogla da prestanem da plačem od radosti“ rekla je ona na televizijskoj konferenciji za novinare.

Hakamada je osuđen 1966. godine za ubistvo četvoročlane porodice i za paljenje njihove kuće u centralnom Japanu.

Osuđen je na smrt 1968. godine, ali nije pogubljen zbog dugotrajnog postupka žalbe i ponovnog suđenja u sporom japanskom sistemu krivičnog pravosuđa.

Proveo je 48 godina iza rešetaka, što ga čini osuđenikom na smrt sa najdužim stažom na svetu, prema podacima organizacije Amnesti internešenel.

Advokat Ogava je rekao da je zamolio tužioce da se ne žale na presudu ukoliko je moguće, ali mu je rečeno da još nisu odlučili šta će da urade.

Advokat je takođe rekao da tim odbrane razmatra podnošenje tužbe protiv države, delimično da bi saznao više o problematičnoj prvobitnoj istrazi.

Ako tužioci ne ulože žalbu i oslobađajuća presuda postane pravosnažna, Hakamada bi imao pravo da traži odštetu.

Višem sudu je trebalo 27 godina da odbije njegovu prvu žalbu na ponovno suđenje.

Njegovu drugu žalbu za ponovno suđenje 2008. godine uložila je njegova sestra.

Taj zahtev je odobren 2014. godine, kada je sud zaključio da postoje dokazi koji ukazuju na to da je Hakamada lažno optužen.

On nije oslobođen osude, ali je pušten iz zatvora i dozvoljeno mu je da čeka ponovljeno suđenje kod kuće jer zbog lošeg zdravlja i starosti nema rizika da će pobeći.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com