U trendu

U nedelju protest zbog namere gradske vlasti da sruši Stari savski most u Beogradu

Gradski aktivisti iz „Združenih inicijativa i pokreta“ su danas za nedelju, 7. jul, u 10:30 sati najavili početak protesta na novobeogradskoj obali reke Save povodom najave da će Stari savski most biti uklonjen.

U saopštenju se navodi da je most sa novobeogradske strane već ograđen i da su parkirane građevinske mašine „u nameri da u narednim nedeljama, u postizbornoj depresiji i socijalnoj hibernaciji, most bude demontiran“.

„Konstituisana je nova gradska skupština koje se nimalo ne tiče to što žitelji centralnih gradskih opština, gde se most nalazi i koji ga svakodnevno koriste, ne podržavaju njegovo uklanjanje“, ocenili su aktivisti.

U saopštenju piše i da „novousvojeni gradski budžet čak i ne sadrži stavke građevinskih radova demontaže starog i izgradnje novog mosta“, a ocenjeno je da je „u toku potpuno nezakonita procedura podsticana glasnogovornikom bezakonja (gradonačelnikom) Aleksadrom Šapićem koji most ignorantski naziva ‘nacističkim’ i poziva na njegovo brisanje iz prestoničke istorije“.

U saopštenju se podseća da je Stari savski most „najstarija kopnena i aktivna veza starog i Novog Beograda“ i da je „važan sadržaj i naše pop-kulture“.

„Združene inicijative i pokreti“ (ZIP) se predstavljaju kao „neformalna mreža komšijskih udruženja nastala s ciljem da pojedince i grupe osnaži u ostvarivanju prava na bolji grad po meri građana. Kroz svoj rad zalaže se za transparetnije vođenje javnih politika u domenu planiranja razvoja gradskih celina podstičući vrednosti participativnog odlučivanja“.

Osnovni fokus je rešavanje komunalnih, ekoloških i urbanističkih problema „s jasnom vizijom strateškog promišljanja koncepta održive i funkcionalne infrastrukture, snažnih socijalnih politika solidarnosti i decentralizovanog upravljanja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.