Ukrajina od G7 dobija kredit od 50 milijardi dolara, uz korišćenje zamrznute ruske imovine

Ukrajina će od Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7) dobiti kredit od 50 milijardi dolara, uz korišćenje prihoda od zamrznute ruske imovine, saopštila je danas Bela kuća.

Isplata novca počeće do kraja godine, rekli su američki zvaničnici koji su naveli da će SAD obezbediti 20 milijardi dolara od ukupnog iznosa.

Preostalih 30 milijardi dolara obezbediće ostale članice G7 – Kanada, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Evropska unija.

Lideri članica G7 dogovorili su se ranije ove godine da obezbede ogroman zajam kako bi Ukrajini, suočenoj sa ruskom invazijom, pomogli u borbi za opstanak.

Profit stečen od zamrznute imovine ruske centralne banke bio bi korišćen kao kolateral – sredstvo obezbeđenja.

Predsednik SAD Džo Bajden naveo je u pisanoj izjavi da Ukrajina može da dobije pomoć koja joj je sada potrebna, bez opterećivanja poreskih obveznika.

„Ti krediti će podržati narod Ukrajine dok brani i obnavlja svoju zemlju. A naši napori jasno pokazuju da će tirani biti odgovorni za štetu koju prouzrokuju“, naveo je Bajden.

Na današnjoj ceremoniji u Vašingtonu, ministri finansija SAD i Ukrajine, Dženet Jelen i Sergij Marčenko, potpisali su garancije da će američki zajam biti plaćen prihodima zamrznutih ruskih sredstava, a ne dolarima američkih poreskih obveznika.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com