UNS: Televizija Pink da prestane emitovanje lažnih snimaka i zloupotrebu veštačke inteligencije

 Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da reaguje povodom prakse televizije „Pink“ da u centralnom dnevniku emituje lažne snimake, bez označavanja da je radi o sadržaju koji je generisan uz pomoć veštačke inteligencije (AI).

Poslednji u nizu je snimak u kome se koristi glas i lik reditelja Emira Kusturice, a ova kompjuterski generisana kopija Kusturice govori „kako je njegov otac izvršavao likvidacije za Oznu“, kako je on „radio za Udbu“ i kako je u „ljubavi sa onima koji ubijaju decu na istoku“, objavljeno je na sajtu UNS-a.

Mediji su preneli da je Kusturica tužio vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića i tražio od Višeg suda u Beogradu da Mitroviću zabrani emitovanje ovog snimka, a takođe je zahtevao i da Više javno tužilaštvo i Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pokrenu postupak protiv Pinka.

Na televiziji „Pink“ je u okviru Nacionalnog dnevnika do sada emitovano nekoliko „dipfejk“ sadržaja, odnosno, lažnih video snimaka sa kopijama generisanim uz pomoć veštačke inteligencije, koje savršeno oponašaju nečiji glas, pokrete i izraz lica.

UNS je pozvao uredništvo televizije „Pink“ da prestane sa zloupotrebom AI tehnologije.

Napomenuli su i da u Članu 96 Zakona o javnom informisanju i medijima piše da „lice čije su pravo ili interes povređeni neistinitom, nepotpunom ili netačno prenetom informacijom može tužbom zahtevati da sud glavnom uredniku naredi da, bez naknade, objavi ispravku te informacije kao neistinite, nepotpune ili netačno prenete“.

UNS smatra da ovakav postupak predstavlja i prekršaj Zakona o autorskom i srodnim pravima jer se korišćenjem AI alata sadržaji realnih emisija modifikuju i prenose kao da su autentični, te se time ugrožava autorsko delo novinara koji je vodio intervju i narušava njegov integritet.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com