Uspešno okončan projekat ‘Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela’

U Srbiji je uspešno završen šestogodišnji projekat „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela“ koji će omogućiti efikasnije i pravičnije krivične postupke, konstatovano je na konferenciji za novinare povodom završetka ovog projekta realizovanog uz pomoć Evropske unije i OEBS.

Prema rečima šefa misije OEBS u Srbiji Jana Bratua ova organizacija godinama unazad pomaže Srbiji da uspostavi snažan pravosudni sistem i da je projekat „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela“ jedan od koraka ka tom cilju.

Dodao je da jedan od značajnih segmenata koji je ovaj projekat doneo osim podrške žrtvama i njihova sekundarna viktimizacija.

„Obuke i uputstva koja su sprovedena sa ministarstvom unutrašnjih poslova kao prvom instancom koja dolazi u kontakt sa žrtvom ima za cilj da spreči sekundarnu viktimizaciju. Značaj politika koje su fokusirane na žrtvu je ogroman, zbog toga je rađen ovaj projekat kako bi se i pravosudni sistem fokusirao na žrtvu jer samo tako je moguće doći do pravičnog krivičnog postupka“, istakao je Bratu.

Istakao je da su aspekti unapređenja podrške žrtvama i svedocima različiti, kao i da je jedan od važnijih uspostavljanje mreže koja će pružati usluge podrške, kao i opremanje prostorija u svim sudovimka savremenom tehnikom koja omogućava svedočenje žrtvama i svedocima da se tokom ročišta osećaju bezbedno i ne preživljavaju sekundarnu viktimizaciju.

Naglasio je i da je ogroman napredak ostvaren kada su zahtevi za naknadu štete u pitanju.

Predsednica Vrhovnog suda Jasmina Vasović istakla je da je ovaj projakat važan kako zbog reforme u Srbiji tako i zbog usklađivanja sa regulativom EU.

„Jedan od bitnijih elemenata je što on unapređuje pravičnosgt krivičnog postupka“, istakla je Vasović.

Dodala je da su u toku izmene krivičnog zakona i da će one još više doprineti unapređenju pravičnosti, kao i da je cilj da pri svim višim sudovima u Srbiji budu formirane službe za podršku žrtvama i svedocima.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com