Vang Ji: Sto zemalja odbacilo političke manipulacije protiv Kine u Savetu UN za ljudska prava

Nakon kritika koje su SAD i druge zemlje izrekle povodom Sinđijanga i ljudskih prava u Kini na sastanku Saveta UN za ljudska prava, predstavnici gotovo 80 zemalja, uključujući muslimanske zemlje, podržali su Kinu zajedničkom izjavom, a više od 20 zemalja, na različite načine, podržalo je stav Kine i suprotstavilo se politizaciji pitanja ljudskih prava, kao i mešanju u unutrašnje poslove drugih zemalja, koje koriste ljudska prava kao izgovor, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

„Stotinu zemalja u potpunosti pokazuje da politička manipulacija SAD i pojedinih zemalja nema podršku“, izjavio je 25. septembra šef kineske diplomatije Vang Ji, tokom susreta sa visokim izaslanikom UN za ljudska prava i sa ministrima spoljnih poslova drugih zemalja u Njujorku.

Vang koji je i član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, takođe je ukazao da praksa SAD i pojedinih zemalja ponovo pokazuje dvostruke standarde.

„Ne možemo a da se ne zapitamo zašto SAD, kojima je toliko stalo do muslimana, nastavljaju da izazivaju ili podržavaju ratove na Bliskom istoku i drugim regionima, uzrokujući veliki broj žrtava nevinih muslimana? Zašto zatvarate oči pred istorijskom nepravdom arapskog naroda i ne podržavate Palestinu da postane punopravna članica UN-a? Zašto SAD ne odigraju ključnu ulogu za dugotrajan prekid vatre u pojasu Gaze, i sveobuhvatno povlačenje vojske iz tog područja?“, upitao je Vang Ji.

On je dodao da muslimanske zemlje odavno već znaju taktiku SAD da se koriste ljudskim pravima kao paravanom za mešanje u unutrašnje poslove Kine i zemalja u razvoju. Više od 100 zemalja u razvoju, uključujući muslimanske zemlje, jasno je podržalo Kinu na sastanku Saveta UN-a za ljudska prava, ne samo da bi zaštitile legitimna prava Kine, već i da bi zaštitile pravednost međunarodne zajednice, zajedničke interese zemalja u razvoju, kao i osnovni princip međunarodnih odnosa o nemešanju u unutrašnje poslove, dodao je.

Vang je takođe naglasio da se ove godine obeležava 75. godišnjica osnivanja NR Kine. Dostignuća Kine u zaštiti ljudskih prava priznata su širom sveta, a razvoj i napredak Sinđijanga su očigledni.

Zapadne sile kršile su takođe ljudska prava Kine. Želimo da na osnovu jednakosti pokrenemo komunikaciju sa svim zemljama oko pitanja ljudskih prava. Vrata Kine su otvorena za svet. Pozivamo sve prijatelje da posete Kinu. Suočavajući se sa činjenicama, sve glasine i laži će biti razotkrivene, a klevete o Kini neće biti uspešne, zaključio je Vang Ji.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com