U trendu

Varheji poručio da je EU spremna na proširenje i završnu fazu pristupnih pregovora sa Crnom Gorom

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji saopštio je danas u Briselu da je EU spremna da krene dalje u proširenje i da otvori završnu fazu pristupnih pregovora sa Crnom Gorom.

„Sada ćemo otvoriti završnu fazu naših pregovora sa Crnom Gorom. Ovo je završna faza pristupnih pregovora, što znači da je pristupanje neizbežno“, poručio je Varheji na zajedničkoj konferenciji za medije sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem i ministarkom spoljnih poslova Belgije Hađom Labib.

Na Međuvladinoj konferenciji sa Crnom Gorom potvrđeno je da je Podgorica ispunila prelazne standrade i da može da krene u narednu fazu pregovora o pristupanju.

EU je 2012. godine otvorila pregovore o članstvu sa EU i posle godina zastoja EU zvaničnici su pohvalili napredak postignut poslednjih meseci na ispunjavanju standarda iz poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, slobodu i bezbednost.

„Ono što smo postigli u poslednjih šest meseci nije samo izvanredno, već bi moglo da bude primer za druge. Međuvladina konferencija jasno pokazuje da Komisija stoji na strani zemalja kandidata i da smo odlučni da zajedno sa ovim zemljama sprovedemo neophodne reforme, ali ne možemo to da uradimo umesto njih. Crna Gora nam je dala primer kako je kada imamo posvećenost i isporuku rezultata od strane zemalja kandidata“, naveo je Varhelji.

Ambasadori EU su krajem prošle sedmice odobrili dokument kojim se potvrđuje napredak Crne Gore, ali kojim se zajedničkom pozicijom unutar Unije, u vezi sa ispunjenim merilima, ne zatvaraju pregovaračka poglavlja.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić je kazao da je prošlo sedam godina od kako se „nije desilo ništa u pregovorima sa EU“, da je evropski put Crne Gore „bio zaustavljen sve do danas“.

Poručio je da od danas „EU integracije više nikada neće biti podređene partijskim i drugim interesima“ i naveo da je Crna Gora „povratila davno izgubljeno poverenje“ u reforme.

Spajić se posebno zahvalio Hrvatskoj i Sloveniji i „saveznicima“.

„Očekujem veliki rad i zalaganje, novi optimizam, novu energiju vlade a nadamo se da će i parlament nastaviti da nas gura prema istom cilju“, poručio je Spajić političkim subjektima u Crnoj Gori.

EU je ranije konstatovala da je Crna Gora „ispunila prelazne standarde, dostigla dobar rezultat po pitanju usklađenosti“, da „napreduje u primeni pravih tekovina EU“ i utvrdila završna merila kojima se definišu smernice u daljem radu na poglavljima 23 i 24.

Tek ispunjenjem završnih merila i zatvaranjem ostalih poglavlja, Crna Gora će moći da zatvori poglavlja 23 i 24, što će ujedno predstavljati i kraj pregovora, koje je zvanična Podgorica počela 2012. godine.

Merila se između ostalog odnose na reforme i imenovanja u pravosuđu, procesuiranje ratnih zločina, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, procesuiranje napada na novinare.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.