Vlada odgovorila Đorđević (ZLF) da diploma Đurđević Stamenkovski ne predstavlja javnu informaciju

Poslanica Zeleno-levog fronta (ZLF) Biljana Đorđević objavila je danas odgovor Vlade Srbije, u kom se navodi da informacije o fakultetskoj diplomi ministarke za brigu o porodici i demografiju Milice Đurđević Stamenkovski, naročito ukoliko nisu nastale u radu tokom funkcije, ne predstavljaju javnu informaciju.

Na sajtu Vlade Srbije, u biografiji ministarke Đurđević Stamenkovski, navodi se da je na Fakultetu političkih nauka stekla zvanje diplomirani politikolog, što je sam Fakultet demantovao, navodeći da je ona studirala na tom fakultetu od 2009. do 2020. godine, kada se ispisala pre nego što je položila sve ispite.

Biljana Đorđević je ranije kao poslanica uputila pitanje Vladi, u kome je zatražila obaveštenje da li se u Arhivu Generalnog sekretarijata Vlade nalazi diploma Đurđević Stamenkovski, koji fakultet i koji univerzitet je izdao diplomu o završenim osnovnim studijama i koje godine je diploma izdata.

Vlada, u odgovoru poslanici, navodi da se u personalnom dosijeu ministarke, koji se vodi u Generalnom sekretarijatu, nalaze sva potrebna dokumenta za vršenje funkcije člana Vlade i rukovodioca Ministarstva.

„Podatak o obrazovanju određenog lica predstavlja lični podatak zaštićen Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Uvid u podatak o ličnosti javnog funkcionera, naročito ukoliko taj podatak nije nastao u radu tog funkcionera ili organa državne uprave ili drugog državnog organa, ne predstavlja javnu informaciju i predstavlja povredu odredbi navedenog Zakona“, navodi se u odgovoru Vlade.

Dodaje se da obaveštenje koje Đorđević traži, odnosno postojanje uverenja o završenom obrazovanju i druge podatke o tom dokumentu, predstavljaju „lične podatke koji su u istom režimu zaštite kao i sam dokument“.

Biljana Đorđević je taj odgovor podelila na društvenoj mreži Iks i uz to citirala Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kada je 2022. godine dao mišljenje u vezi sa obrazovanjem na visokoškolskoj ustanovi ministara u Bosni i Hercegovini.

„Vagajući između interesa prava javnosti da zna i interesa zaštite prava na privatnost lica o čijim podacima je reč, u skladu s članom 8. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Poverenik je u konkretnom slučaju zauzeo stav da tražene podatke treba učiniti dostupnim žaliocu, odnosno javnosti, da su za to ispunjeni uslovi za primenu izuzetka od prava na privatnost iz člana 14. tačka 2. Zakona, budući da se radi o podacima lica koje se nalazi na jednoj od najviših funkcija u Bosni i Hercegovini, a zakon ne pravi nikakvu razliku između domaćih i stranih nosilaca državnih i političkih funkcija“, navodi se u objavi.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com