U trendu

YIHR podneo 10 tužbi protiv medija zbog ‘govora mržnje’ prema učesnicima festivala ‘Mirdita’

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) saopštila je da je podnela 10 tužbi protiv medija zbog „govora mržnje“ prema učesnicima festivala „Mirdita, dobar dan“ koji će u četvrtak početi u Beogradu.

U saopštenju je navela da su podneli i žalbu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) protiv „televizije s nacionalnom frekvencijom“, krivičnu prijavu protiv „medija“ zbog izazivanja rasne i verske mržnje, kao i nekoliko krivičnih prijava protiv NN lica zbog „pretnji članovima organizacionog tima festivala“.

„Uprkos tome što festival ‘Mirdita, dobar dan’ promoviše kulturnu razmenu i pomirenje, učesnici, organizatori kao i sadržaj festivala su poslednje dve nedelje meta neosnovanih i zlonamernih optužbi pojedinih tabloida, dnevnih novina, televizijskih medija i pojedinaca. Inicijativa mladih za ljudska prava protivi se dezinformacijama, i bori se za poštovanje kulturne različitosti i približavanja dve zajednice. Protiv onih koji šire dezinformacije i mržnju borimo se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju“, stoji u saopštenju YIHR.

Apelovali su na potencijalne donatore da finansijski podrže njihovu „pravnu borbu protiv mržnje“.

„Kao mladi ljudi posvećeni ljudskim pravima i pomirenju, ne dozvoljavamo da ovakvi napadi prođu nekažnjeno. Već dve decenije štitimo ljudska prava marginalizovanih grupa i pojedinaca i vodili smo i vodimo strateške parnice kako bi dokazali povredu prava. Međutim, kao braniteljke i branitelji ljudskih prava suočeni smo sa kampanjom laži koja je usmerena protiv festivala, ovoga puta intenzitetom koji premašuje naše ljudske kapacitete i finansijske mogućnosti“, naveli su u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.