Zelenski stigao na samit u Dubrovnik, Srbiju će ipak predstavljati Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ipak će učestvovati na današnjem samitu jugositočna Evropa – Ukrajina u Dubrovniku, najavljeno je danas iz njegovog kabineta.

Prethodno je bilo najavljeno da će Srbiju u Dubrovniku predstavljati šef diplomatije.

Na samit koji počinje u 15.30  je već doputovao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je zajedno sa hrvatskim premiejrom Andrejem Plenkovićem suorganizator skupa.

Učešće je najavilo 12 zemalja regiona, od Slovenije do Turske. 

Najavljen je dolazak četvoro predsednika, Crne Gore Jakova Milatovića, Kosova Vjose Osmani, Srbije Aleksandra Vučića  i Slovenije Nataše Pirc Musar, kao i pet premijera – Grčke Kirjakosa Micotakisa, Bugarske Dimitra Glavčeva, Albanije Edija Rame i Severne Makedonije Hristijana Mickoskog, kao i predsedavajuće Saveta ministara BiH Borjane Krišto.

Još tri zemlje, Turska, Rumunija i Moldavija, biće, prema najavama, predstavljene na nivou ministara spoljnih poslova.

Učesnici današnjeg samita Ukrajina-jugoistočna Evropa u Dubrovniku trebalo bi da prihvate i zajedničku Deklaraciju koja sadrži osudu ruske agresije i podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući i poluostrvo Krim.Kako prenosi Hrvatska radiotelevizija (HRT) o tekstu Dubrovačke deklaracije se još pregovara, ali bi ona trebalo da bude na tragu deklaracija sa prethodnih samita u Atini i Tirani.

Glavne tačke deklaracije, kako navodi HRT, trebalo bi da uključe i podršku mirovnom planu Zelenskog, zahtev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podršku eurointegracijama Ukrajine i članstvu u NATO kada se za to steknu uslovi, kao i podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

Zelenski koji je prvi put u Hrvatskoj, po dolasku u Dubrovnik sastao se sa Plenkovićem, a očekuje se potpisivanje bilateralnog sporazum koji će, kako je prenela Hrvatska radiotelevizija (HRT) pokrivati humanitarnu pomoć, razminiranje i procesuiranje ratnih zločina.

Uoči sastanka Zelenski je na mreži Iks (X) napisao da će s Plenkovićem razgovarati o daljoj odbrambenoj saradnji, rehabilitaciji ranjenih kao i oporavku Ukrajine.

On je, među ostalim, naveo da će se na samitu Ukajina- Jugoistočna Evropa razgovarati o međunarodnim naporima za postizanje mira, kao I o saradnji na putu prema EU I NATO.

Hrvatski mediji problematizuju to što na skup u Dubrovniku, čije je suorganizatori hrvatska vlada i Zelenski, nije pozvan i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, iako na skup dolazi nekoliko predsednika država.

Predsednik i premijer Hrvatske dolaze iz različitih političkih opcija, Plenković iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije i imaju izrazito loše odnose.

To se često lomi i na pitanju podrške Ukrajini. Za razliku od Plenkovića, Milanović se protivi slanju hrvatskih vojnika u misije podrške Ukrajini, jer smatra bi to dovelo rat u Hrvatsku.

Predsednik je izjavio da će Hrvatska nastaviti da pomaže Ukrajini koja je žrtva agresije, ali da ta pomoć ne može biti bilo kakav oblik učešća pripadnika Hrvatske vojske.

Plenković je, s druge strane, više puta optužio predsednika da je proruski orjentisan.

Izostanak Mlanovića tumači se i u svetlu predsedničkih izbora krajem godine na kojima je Milanović najavio učešće.

Dubrovački samit je treći samit jugoistočne Evrope i Ukrajine. Prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, a drugi u februaru 2024. u Tirani.

Na skupu u Dubrovniku takođe će učestvovati i potpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica i generalni sekretar OECD Matjas Korman (Mathias Cormann).

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com