Železnički putnički saobraćaj u Kini dostigao novi rekord u prvih devet meseci

Broj putničkih putovanja kineskom železnicom dostigao je novi rekord tokom perioda januar-septembar 2024. godine, zahvaljujući snažnoj potražnji za putovanjima, pokazali su zvanični podaci objavljeni 19. oktobra.

Ukupno 3,33 milijarde putničkih putovanja ostvareno je preko železničke mreže tokom prvih devet meseci ove godine, što je povećanje od 13,5 procenata u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je Kineska državna železnica. Takođe je napomenuto da je železnički sistem održavao bezbedan i stabilan rad, prenosi Sinhua.

Tokom ovog perioda, železnički operater je dnevno obezbeđivao prosečno 10.792 voza, što je povećanje od 9,8 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Međugranične železničke usluge takođe su zabeležile snažan rast u ovom periodu. Brza pruga Guangdžou-Šendžen-Hong Kong zabeležila je gotovo 19,9 miliona putničkih putovanja, što je povećanje od 43,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je Kinesko-Laoska železnica prevezla 190.000 putnika.

Ovogodišnji rast broja železničkih putovanja podstaknut je procvatom turističkog tržišta, posebno tokom glavnih praznika kao što su Prolećni festival, Praznik rada i Festival sredine jeseni.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com