ZLF: Evropski zeleni podržavaju borbu građana Srbije protiv iskopavanja litijuma

Kopredsednik opozicionog Zeleno-levog fronta (ZLF) Radomir Lazović je na današnjoj konferenciji za novinare ZLF, uz učešće poslanika Evropskog parlamenta, rekao je da je od izuzetnog značaja podrška Evropske zelene partije (EGP) građanima koji se suprostavljaju iskopavanju litijuma u Srbiji.

To ukazuje da i u Evropi postoji veliki broj glasova protivnika da se litijum iskopava u Srbiji uprkos svim predočenim rizicima koje donosi sprovede projekat „Rio-tinta“ o iskopavanju, rekao je on.

„Očito je da je u Evropi puno glasova koji nisu spremni da radi interesa dela industrije ostanu tragične posledice na teritoriji gde bi se iskopavao litijum“ da bi se u delu Evrope ostvario ekonomski interes, a u drugom delu ostavila pustoš, rekao je Lazović.

On je konstatovao da se u delu javnosti nastoji predstaviti kao da je borba protiv iskopavanja litijuma „antievropska“, ali da to očito negira podrška partija iz Evrope – EPG koju čini više od 40 zelenih stranaka.

Lazović je rekao će poslanici ZLF u ponedeljak „iskoristiti svaki sekund“ sednice Skupštine Srbije o predloženom opozicionom zakonu o zabrani eksploatacije litijuma i bora, da bi „demaskirali vlast čija je namera da nanese štetu građanima“, iako se zna kako će postupiti „glasačka mašina“ poslanika vladajuće stranke.

Napominjući da je među protivnicima iskopavanja litijuma veliki broj pristalica Srpske napredne stranke, ali i nekih u vrhu te stranke, on je rekao da premijer Miloš Vučević „ne želi da provede svoj mandat u tome što će lomiti narodu volju, i da ostane upamćen po tome“.

On je rekao da će ZLF, kao i njihove pristalice, učestvovati u svim akcijama protiv rudarenja litijuma, poručivši građanima da „nema mesta defetizmu“ i da će se „na kraju svi zajedno izboriti da se zaustave štetni projekti“.

„Glavu gore, borba će trajati! Na pravoj smo strani, SNS može samo nasiljem da sprovede ovaj projekat iskopavanja litijuma“, rekao je Lazović.

Kopredsednica ZLF Biljana Đorđević je rekla da će se na sutrašnjem sastanku parlamentarne opozicije sa aktivistima protiv iskopavanja litijuma u Gornjim Nedeljicama, koordinirati aktivnost i istakla da su svi zajedno uoči skupštinske sednice.

„Ovo nije borba protiv Evropske unije, nego za prava građana da se uključe u procese koji se direktno tiču njihovog života, to je i stav Evropskih zelenih“, naglasila je Đorđević.

Poslanik u Evropskom parlamentu Gordan Bosanac, iz političke grupe Zeleni/Evropski slobodni savez, naglasio je u video-uključenju da tek predstoji velika politička aktivnost u toj instituciji, tako da će projekat iskopavanja litijuma u Srbiji dobiti punu pažnju.

On je naveo da ima kontakte s drugim partijama, van EGP, koje su „šokirala“ svedočenja iz Srbije o planiranom projektu kompanije „Rio Tinto“ u Srbiji, tako će biti još podrške.

Kopredsednik EGP Tomas Vajc je u pismu podrške, prošitanom na današnjem skupu, upozorio da se ne smeju ponoviti neotklonjive greške pri žurbi za kritičnim mineralima.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com