ZLF: Krivična prijava za Anu Brnabić ako ne utvrdi gde je Narodna incijativa o litijumu

Poslanici Zeleno levog fronta (ZLF) u Skupštini Srbije su danas najavili da će podneti krivičnu prijavu protiv predsednice parlamenta Ana Brnabić, ukoliko ne bude otkrila kako je pre dve godine „ukradena“ Narodna incijativa o zabrani iskopavanja litijuma i gde je sada.

Poslanici ZLF Radomir Lazović i Jelena Jerinić su na konferenciji za novinare podsetili da je ZLF već podneo krivične prijave, iz istog razloga, protiv bivših predsednika parlamenta, Vladimira Orlića i Ivice Dačića.

Lazović je kazao da je ZLF hteo da se na aktulenoj sednici, pored zakona o zabrani rudarenja litijuma, nađe i formiranje Komisije za utvrđivanje činjenica i okolnosti  za nepostupanje Skupštine Srbije u tri saziva po Narodnoj incijativi u vezi zabrane iskopavanja litijuma.

Podsetio je da je grupa ekoloških organizacija prikupila u maju 2022. godine više od 38.0000 potpisa građana i da su ih u formi Narodne incijative za zabranu iskopavanja litijuma predali parlamentu, te podsetio da su predstavnici ZLF i ranije govorili da je ta incijativa ukradena.

Prema njegovim rečija, ZLF smatra da je neophodno da ne bude dozvoljena takva vrsta urušavanja Skupštine Srbije“, odnosno da građani na pisarnici parlamenta nešto predaju i obrate se poslanicima, pa da to „Srpska napredna stranka direktno ukrade“.

„Nakon prijema te incijative na pisarnici, ona je trebalo da bude upućena u odgovarajući skupštinski Odbor, pa u Mnistarstvo za državnu upravu i lokalnu samaoupravu, kako bi se to pitanje našlo na dnevnom redu parlamenta“, kazao je Lazović.

Dodao je da je ZLF to pitanje shvatio veoma ozbiljno, te je u prethodnom periodu pribavio „zvanična dokumenta“ koja, kako je kazao, „potvrđuju da je nakon prijema narodne inicijative na pisarnici ona ukradena“.

Pokazao je dokumenta za koja je naveo da ih je ZLF dobio od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i od predsednice skupštinskog Odbora za zakonodavstvo u prethodnom sazivu parlamenta, uz tvrdnju da su to dokazi da je narodna incijativa ukradena na pisarnici“.

„ZLF neće preko ovog preći… ovo je ozbiljno urušavanje Skupštine Srbije i kakvu poruku time šalju najviši državni funkcioneri – Orlić u jednom periodu a Dačić u drugom“, kazao je on.

„Ukoliko Brnabić ne ispuni obećanje, ukoliko ne ukaže šta se desilo sa Narodnom inicijativom i utvrdi ko je odgovaran podnećemo krivičnu prijavu i protiv nje“, kazao je Lazović.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com