Žofre: Srbija shvata važnost odluke EU da proširenje na Zapadni Balkan bude prioritet

Šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žofre izjavio je danas u Beogradu da Srbija shvata mogućnosti koje pruža odluka Brisela da kao prioritet odredi proširenje bloka od 27 država na države regiona Zapadni Balkan.

Žofre je na otvaranju 26. izložbe fotografija posvećene Beogradu i Budimpešti „Primenjena nostalgija“, organizovane povodom aktuelnog mađarskog predsedavanja Savetom Evropske unije, rekao da je „integracija Srbije u EU važna ne samo zbog ekonomije, već i zbog sličnosti u mnogim drugim oblastima“.

„Osnovni vrednosni princip treba da bude to da svi treba da budemo zajedno“, rekao je Žofre.

„Čestitam Srbiji na usvajanju reformske agende. To je važan korak u realizaciji Plana rasta i u hvatanju trenutka da se ubrza proširenje EU na Zapadni Balkan kome sada svedočimo“, kazao je on.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je na otvaranju izložbe na kojoj su izlagale umetnice, Ana Julija Molnar iz Budimpešte i Anđela Stevanović Živković iz Beograda da je Mađarska jedna od retkih država koja je integraciju Srbije postavila visoko kao prioritet.

Ona je ponovila da je Srbija čvrsto na evropskom putu, čemu u prilog govori i usvajanje reformske agende, kao još jedan od stimulansa u tom nastojanju.

Ambasador Mađarske u Srbiji Jožef Mađar kazao je na otvaranju izložbe koja će takođe biti predstavljena i u Budimpešti da su EU potrebni „jaki narodi“.

„Mađarska će, za vreme predsedavanja Savetom EU, nastaviti snažno da podržava Srbiju da ide napred“, rekao je on.

Živković, autorka iz Srbije, boravila je u Budimpešti i fotografisala mesta, događaje, scene i ljude koji su je podsetili na Beograd.

U isto vreme, autorka iz Mađarske, Ana Molnar, posetila je Beograd i fotografisala grad i njegove žitelje objektivom nostalgičnog fotografa. Fotografije koje su napravile Ana i Anđela čine izložbu Primenjena nostalgija.

Projekat Primenjena nostalgija zamišljen je kao serija zajedničkih izložbi fotografija dvooje fotografa, po jednog iz Srbije i jednog iz zemlje predsedavajuće EU.

Osnovna ideja je da se i na ovaj način unapredi kulturna razmena između dveju zemalja, kao i da se promovišu evropske vrednosti i saradnja Srbije sa državama članicama EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com